KAKO GOD DA OKRENEŠ

Pop ikone: Šilterica

19.02.2009 u 12:00

Bionic
Reading

Šilterica ili bejzbol kapa svakih nekoliko godina ulazi i izlazi iz mode valjda zavisno od toga odluče li vodeće trendeseterske korporacije na njih štancati svoj logo. Danas je to Puma, a sutra možda Varteks. Evo kratke povijesti tog američkog pokrivala za glavu

Takozvana kapa za bejzbol ime je dobila, stvarno nepredvidljivo, po bejzbolašima koji su je prvi nakalemili na lubanju. Tada, 1860. članovi kluba Brooklyn Excelsiors nosili su preteču današnje šilterice na svojim mečevima te proširili njezinu popularnost i izvan granica terena. Za vrijeme 40-ih godina 20. stoljeća, nakon što su gumom od lateksa dizajneri slavnu kapu učinili tvrđom, rođena je nova modna ikona, koju smo svi prije ili kasnije posadili na glavu, a pogotovo je bila obožavana u Americi Japanu

Brooklyn Excelsiors. Kapu drži drugi s desna

I dan danas bejzbolaši nose kapu koja na sebi ima logo tima i dolazi u trademark boji pojedine momčadi. Ostatak svjetske populacije pak na tom mjestu očekuje potpise trendi brandova i slične snobovske igračkice. U međuvremenu, šilt se povećao, počeo se učvršćivati kartonom, a kapa je početkom osamdesetih dobila zakopčavanje na rupice na stražnjem dijelu da bi se prilagodila glavama različitih veličina.

Danas će nerijetko jača modna imena poput Nikea, Golfersa ili Reeboka svoje šilterice izraditi od brušena pamuka i, umjesto stražnjeg remena za zakopčavanje koji izgleda jeftino, staviti u kapu elastičnu gumu.

Šilterice nisu samo rezervirane za likove s bejzbolskim palicama i casual modu, već ih su ih pojedine društvene djelatnosti shvatile vrlo ozbiljno. Na primjer, čine dio uniforme američkih marinaca i obalne straže. Paparazzi ih stavljaju sa šiltom odostraga radi lakšeg manipuliranja kamerom. Crvene šiletrice znak su raspoznavanja podmorničara zaduženih za nadzor podvodnih iskapanja, a crne nose instruktori padobranstva. U Sloveniji ih po službenoj dužnosti navlače policajci na motorima po skidanju kacige.

Scotland Yardov specijalni tim za oružje kao i američka elitna taktička jedinica S.W.A.T. na tjemenu također fura šiltericu. Dakako, daleko je to od onoga što se kolokvijalno zove 'gimme cap' ili kamiondžijska kapa tj. šilterice sa spužvastim čelnim dijelom na kojem paradira nekakav idiotski otisak i s mrežicom otraga, a koje se uglavnom besplatno dijele u sklopu promotivnih kampanja ili se kupuju na štandu za par kuna.

Od javnih osoba, najpoznatiji šilteraši definitivno su redatelji Steven Spielberg Spike Lee i Michael Moore, a u pojedinim američkim školama zabranjene su jer činjenica da je okrenuta na određen način može označavati pripadnost nekoj uličnoj bandi.

Ventilator na čelu? Mrak.

U svakom slučaju, šilt, koji je u prvo vrijeme nastao kao zaštita od sunca pri bacanju, ispucavanju ili hvatanju bejzbol lopte, pruža vrlo malu zaštitu od UV zraka i služi više-manje kao modni detalj. No ako vas već i ne štiti od sunca, može vas štititi od vrućine. S tim je ciljem nedavno izumljena 'ekološki osviještena' šilterica koja ima mini-ventilator probušen kroz šilt. Dok se cijedite na plus trideset, ovaj vam puše u facu. Pokretana je solarnom ćelijom koja se nalazi na tjemenu, a autori su, dakako, Japanci. Sve u svemu, za stotinjak kuna možete izgledati kao vrhunski rashlađeni retardinjo.