RUPA U BUDŽETU

Dortmund uveo dnevnu kartu za prostituciju

14.12.2010 u 10:20

Bionic
Reading

Njemački grad Dortmund uveo je dnevnu kartu za prostituciju koja košta šest eura kako bi popunio rupu u budžetu. Prostitutke moraju kupiti kartu za svaki dan koji rade. U slučaju da to ne učine, morat će platiti kaznu

Kako bi popunio rupu u budžetu od sto milijuna eura, njemački grad Dortmund uveo je poseban porez na prostituciju u obliku dnevne karte koju svi djelatnici najstarijeg zanimanja moraju svaki dan kad rade kupiti. U slučaju da je nemaju kad inspekcija zatraži da je pokažu, prostitutke će morati platiti kaznu.

Dnevna 'dozvola' za prostituciju košta šest eura, a grad očekuje da će prodaja istih donijeti dodatnih 750.000 eura godišnje u gradski proračun. Novi porez stupio je na snagu u kolovozu, no karte nisu bile u prodaji do početka prosinca.

'Dortmund ima financijskih problema kao i mnogi drugi gradovi u Njemačkoj. Razmotrili smo nekoliko modela poreza na prostituciju, a ovaj nam se činio kao najpraktičniji', rekao je glasnogovornik gradonačelnikovog ureda Michael Meinders

Jedan od prijedloga koji na kraju nije bio prihvaćen bio je da se svakom posjetitelju dijela Dortmunda u kojem rade prostitutke naplaćuje par eura ulaznice u taj dio grada. Inače, ovakvi porezi nisu ništa čudno u Njemačkoj u kojoj je prostitucija legalna.