HMELJNA NIRVANA

Budisti napravili hram od boca Heinekena

18.02.2009 u 13:30

Bionic
Reading

Znamo da su monasi i pivo kroz čitavu povijest nerazdvojni prijatelji, no sada su se sprijateljili i s pivskim bocama. Budisti iz sjeveroistočnog Tajlanda napravili su hram i okolne zgrade od milijun i pol doniranih boca Heinekena i tajlandskog piva Chang

'Wat Lan Kuad' iliti 'Hram od milijun boca', kako su ga krstili u tajlandskoj pokrajini Sisaket blizu granice s Kambodžom, sagrađen je od milijun i pol prikupljenih pivskih boca, kao i okolni bungalovi, krematorij i još nekoliko monaških zdanja. Revni budistički graditelji napravili su čak i Budin mozaik od pivskih čepova.

Budisti koji nastanjuju to hmeljno-duhovno arhitektonsko čudo objasnili su da im je daleko lakše održavati staklo nego koji drugi materijal te da boce ne gube boju, da odlično propuštaju svjetlo, a i da je ekološki prihvaljivije.

Kao vezivni materijal upotrijebljen je cement, a za boce su koristili isključivo zelene boce Heinekena i smeđe boce tajlandskog piva Chang

Doniranje boca traje i dalje. Gvardijan San Kataboonyo rekao je da će graditi nove stvari kako boce budu pristizale. Hram je već izlistan u katalogu ekoloških atrakcija u jugoistočnoj Aziji.