SVE ZA ROD ROĐENI

Seke-zmajevi: Tko žešće brani bracu – Todorićeva ili Kerumova sestra?

18.10.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Jadranka Todorić, sestra palog tajkuna Ivice, očigledno nije navikla na medijsku pažnju i svjetla reflektora, pa se u nekoliko navrata istresla na novinare koji dežuraju ispred obiteljskog dvorca. Tim smo se povodom prisjetili Nevenke Bečić, još jedne eksponirane sestre koja je branila svog brata Željka Keruma od zločeste javnosti. Tko je uvjerljiviji u obrani svog brata, odlučit ćete vi

'Stavite se u moju kožu. Radite bespotreban posao - ja sam prošlo svršeno vrijeme, ja sam stara baba koja sutra može umrijeti', apelirala je sestra Todorić.

Obraćanje Jadranke Todorić novinarima Autor: HRT

Očito ni ne pomišlja potruditi se napraviti show, a da to i učini - teško da bi ikada sustigla najpoznatiju hrvatsku sestru s velikim S, popularnu Seku, stup obrane i najžešćeg zaštitnika brace Željka Keruma. Nevenku Bečić.

Malo je sličnosti između Nevenke i Jadranke, ali puno između Keruma i Todorića, pogotovo posljednjih mjeseci. Splitski par ponešto je drugačije reagirao kada je propadalo njihovo doduše znatno manje trgovačko carstvo.

'Vi ste propali, a ne Kerum!', vikala je Bečić na novinare kada su je svojedobno priupitali za to.

Nevenka Bečić u obrani brata i gradske blagajne

Bio je to jedan od rijetkih trenutaka kada je izgubila živce; obično je branila brata gandijevskom strpljivošću, a odavao ju je samo prijeki pogled i dojam da bi najradije odbacila obzire i prvome do sebe zveknula šamarčinu.

'Gdje je Željko? Gospodin Željko Kerum ima druge obaveze, ali mene je delegirao da pratim situaciju i konstantno ga obavještavam. On itekako radi, a oglašava se putem mene', diplomatski bi odgovarala kada se ovaj ne bi pojavio u Gradskom vijeću ili Saboru. A tamo je, koliko se sjećamo, navratio samo dva puta: kada je na jedvite jade položio prisegu i u klupama se grlio sa Sekom te kada je Zoranu Milanoviću zatrebala njegova ruka za usvajanje proračuna.

  • +8
Jadranka Todorić ispred Kulmerovih dvora za vrijeme pretresa rezidencije Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Ozbiljna, marljiva i disciplinirana - kako i priliči 'najboljoj računovođi u Hrvatskoj', kako ju je braco prozvao - Bečić je u svakoj prilici Keruma oslovljavala vrlo službeno: bilo kao 'gradonačelnika Splita, gospodina Željka Keruma', bilo kao 'predsjednika Hrvatske građanske stranke, gospodina Željka Keruma'. Ona je bila njegov tumač, svojevrsni prevoditelj s uličnog na koliko-toliko prihvatljivi politički rječnik.

'Gospodin Željko Kerum ima puno prijatelja i većinom su Srbi. Pogrešno ste ga shvatili', kazala je kada je trebalo popeglati izjavu da su 'Srbi i Jugoslaveni koji drmaju bankama' krivi za njegove poslovne probleme.

Bilo je nekih glasina da su se razišli i zahladili odnose, no nedavno su Željko i Nevenka sve demantirali - kada se ova ponovno kandidirala na listi HGS-a. 'Odluke donosi gospodin Željko Kerum, a ja ih samo provodim', kazala bi svaki put kada bi bila upitana za kakav konkretan politički stav ili kada bi u Gradskom vijeću služila kao štit protiv napada oporbe na mahom odsutnog ili iznerviranog gradonačelnika.

Splitska žena-zmaj posljednjih mjeseci ne pojavljuje se previše u javnosti, ali nije da ne radi: Kerumove boje brani u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije, gdje je i šefica Odbora za financije. Radi što joj Željko kaže.