VEDSKA ASTROLOGIJA

Jyotish horoskop: Zoran Milanović

18.07.2014 u 16:56

Bionic
Reading

Zoran Milanović rođen je s lagnom (podznak, ascendent) u Ribama (na sanskrtu Mina). Ribe su Dvishvabhava rashi (promjenjiv znak), što ukazuje na promjenjivu narav, a ujedno one su i vodeni znak, što dodatno kod osobe povećava njenu prilagodljivu i fleksibilnu narav

Ribe, s pozitivne strane, daruju mudrost, snažnu intuiciju, senzitivnost, suosjećajnost, fleksibilnost, imaginaciju, otvorenost, susretljivost i introspektivnost, a s negativne strane ranjivost i povredivost, nepraktičnost, sanjarski duh, rastresitost, pasivnost i nedovoljnu usredotočenost. Lagna Riba nalazi se u ovom horoskopu u Utara Bhadrapada nakshatri (zvijezda 'stajačica' ili lunarna zvijezda), koja ukazuje na osobe koje su sretne u životu, koje će pobijediti svoje neprijatelje i koje su dobri govornici. Lekcija koju moraju naučiti osobe s ovom nakshatrom u lagni je kontrolirati svoj gnjev i nestrpljivost.
Ono što je vrlo interesantno istaći jest da se u lagni Zorana Milanovića smjestio Saturn, koji je iznimno praktičan znak, a svojim mu je prisustvom darovao fokusiranost, promišljenost, lukavost, upornost, strpljenje i odgovornost. Nadalje, Saturn u lagni oblikuje strogo strukturirani pristup životu, snažnu orijentiranost na ciljeve, težnju ka ostvarenju visokih pozicija, kao i razmišljanje i stvaranje planova o načinima kako unaprijediti postojeći položaj. Iz lagne, Saturn aspektira 10. kuću karijere, pa su ove spomenute odlike došle do izražaja u njegovoj političkoj karijeri.

Vladar lagne, Jupiter, smjestio se u izvrsnoj 5. kući (dobra djela iz prošlih života, inteligencija, intelekt, visoko obrazovanje). Jupiter je ujedno i najsnažniji i najpovoljniji planet u natalnoj karti Zorana Milanovića. S ovim položajem, u egzaltaciji u znaku Raka, Jupiter ga je nagradio s visokim obrazovanjem, dobrom inteligencijom, odlikom lidera, dobrom djecom (Zoran Milanović ima dva sina), i sl. Budući da se nalazi u kendri (4. kuća) od Mjeseca, Jupiter ovdje tvori iznimno snažnu i povoljnu Gaja Keshari yogu (planetarna kombinacija), o kojoj Jyotish klasici kažu sljedeće: „Osoba s ovom yogom bit će slavna, neodoljiva, bogata, inteligentna, uživat će kraljevski položaj i dugu slavu“.
Iz ovog povoljnog i snažnog položaja, Jupiter aspektira lagnu (1. kuću), koja predstavlja cjelokupan život (također i rano djetinjstvo), dajući joj dodatnu snagu i svoje blagoslove.
Mars iz 6. kuće također aspektira lagnu (1. kuća, ascendent), dajući joj potrebnu dinamičnost, energičnost i inicijativnost. Mars u ovoj kući ukazuje i na brojne neprijatelje, sporove i parnice, prepreke, suparništvo i zavade. No, budući da se on nalazi u upachaya bhavi (kuća rasta), a također i prijateljskoj kući, to nam govori da će Zoran Milanović u većini slučajeva nadvladati i pobijediti svoje suparnike, neprijatelje i konkurenciju. Jyotish klasici govore o tome kako je povoljno da se zloćudni planeti (Saturn, Mars, Rahu, Ketu i Sunce) smjeste u upachaya kućama (3., 6., 10. i 11. kuća). Stoga je u ovom položaju Mars iznimno jak, pa svojim aspektom na lagnu (1. kuća) ukazuje da će Zoran Milanović biti „hrabri ratnik i domišljati borac“, koji će svojim neprijateljima predstavljati „tvrd orah“ (interesantno je spomenuti da je prema vlastitom priznanju u mladosti bio buntovan i sklon tučnjavi, što je nedvojbeno rezultat Marsova aspekta).

Vrlo snažan Mjesec (Zoran Milanović rođen je drugi dan nakon punog Mjeseca, koji je tada bio 93% pun) nalazi se u 2. kući u konjukciji s Rahuom. Rahu je dao dodatan doprinos interesu za pravo i politiku, kao i brzom usponu u karijeri. Dva kraljevska planeta, Mjesec i Sunce, nalaze se u obostranom aspektu, što nadalje potvrđuje postizanje „kraljevskog“ položaja.
Sunce, iako u debilitaciji (oslabljenost) u znaku Vage, osnaženo je konjukcijom tj. uskim aspektom od dobroćudne Venere, koja je vladar Vage, što tvori osrednje povoljnu Nicha Bhanga Raja yogu, pa tako Venera svojom blizinom, kao i ovom yogom, donekle poništava debilitarnost Sunca. Sunce u ovom položaju (vladar 6. kuće nalazi se u 8. kući) tvori povoljnu Viparita Harsha Raja yogu, koja daruje sreću i slavu, kao i pobjedu nad neprijateljima.
Venera se u 8. kući nalazi u Mulatrikoni (povoljnost i snaga), u svom vlastitom znaku, Vagi. Na ovaj način ona tvori Viparita Sarala Raja yogu koja daruje „uspjeh u svim pothvatima, pobjedu nad neprijateljima i veliku slavu“. Njene dobroćudnost posebno dolazi do izražaja kada horoskop promatramo od Chandra lagne (od položaja Mjeseca), jer se tada ona nalazi u snažnoj 7. kendra kući, kao i u Navamsha karti (dodatna Podjelna karta za razmatranje horoskopa), gdje se nalazi u sretnoj 5. kući.

Drugi najsnažniji i najpovoljniji planet u natalnoj karti Zorana Milanovića je Merkur. On je iznizmno dobro smješten u trikona kući, 9. kući. Ovo je najsretnija kuća u horoskopu, a snažni Merkur ovdje ukazuje na mudro i promišljeno razmišljanje, dobre govorničke sposobnosti, intelektualni i filozofski način izražavanja, te interes za pravo i diplomaciju.
Merkur prima aspekte od Jupitera i Marsa, što povećava sreću u ostvarenje zacrtanih političkih ciljeva. U Navamsha karti, Merkur je vladar lagne i iznimno je snažan, jer se nalazi u 1. kući, u svom znaku, Djevici. Stoga su u karakteru Zorana Milanovića primjetne osobine i ovoga zemljanog znaka (analitičnost, logičnost, organiziranost,staloženost, krutost, kritičnost).

Zoran Milanović trenutno se nalazi u Maha dashi (planetarno razdoblje) Jupitera. Ovo vrlo povoljno razdoblje Jupitera započelo je 2007. i traje do 2023. godine. Predsjednik Vlade RH postao je u podrazdoblju Jupiter-Saturn-Rahu. Sva ova tri planeta dala su svoj obol njegovom brzom usponu u političkoj karijeri (o ovim smo planetima već ranije govorili).
Trenutno povoljno podrazdoblje Jupiter-Merkur traje do 01.10.2014., kada na scenu stupa podrazdoblje Jupiter-Ketu, koje traje do 07.09.2015. godine. Afera s bivšim ministrom financija, Slavkom Linićem, unutarstranačka previranja, kao i iznenadne promjene u Vladi, dogodila su se dijelom zbog nepovoljne Gochare, tj. tranzita – naime, ljutiti i agresivni Mars tranzitira njegovu 7. kuću (poslovni partneri, posao u globalu), iz koje „napada“ lagnu (osobnost, identitet, ponos, slava, zanimanje), a zloćudni Rahu (i Saturn) tranzitira njegovu 8. kuću, koja predstavlja skandale, spletke , iznenadne promjene, prepreke, poteškoće, prekide i preokrete. Od 14.07.2014. tranzitni Mars će se naći u konjukciji s tranzitnim Saturnom u 8. kući, a Rahu će tranzitirati 7. kuću (poslovni partneri), pa se u tom razdoblju može očekivati nastavak i zahuktavanje novo-starih previranja.
Što se tiče Ketua, i podrazdbolja Jupiter-Ketu, on se u horoskopu Zorana Milanovića nalazi u konjukciji sa snažnom Venerom i Suncem, u Vishaka nakshatri (vladar Vishaka naskhatre je snažan i povoljan Jupiter, ujedno i vladar Maha dashe). Iako se i u daljnjoj političkoj karijeri Zorana Milanovića mogu očekivati brojne trzavice, afere i skandali, koji će ga nastojati zbaciti s njegova položaja, snažan Jupiter i dobro zaštićen Ketu neće baš tako lako dopustiti da on napusti svoj položaj predsjednika Vlade RH i predsjednika SDP-a prije isteka mandata.

Piše: Nikola Đurđević, vedski astrolog i numerolog
www.astrologija-tarot-numerologija.com