ASTRO PROFIL

Rak - osjećajan znak, ali agresivan zaštitnik

10.07.2014 u 14:01

Bionic
Reading

Rak je znak vodenog elementa i kardinalne kvalitete kojim vlada Mjesec, zaštitnik mašte, sna i sjećanja. Astrolozi su odredili Mjesec za vladara Raka jer je tipičan pripadnik ovog znaka - osjećajan, romantičan, čeznutljiv, ćudljiv i intuitivan

Vlada: od 21. lipnja do 21. srpnja (datumi mogu varirati od godine do godine)
Element: voda
Kvaliteta: kardinalna
Vladar: Mjesec
Srodna kuća: četvrta
Simboli: rak, meduza, školjka, oposum, žaba, kornjača, puž, noćni leptir
Biljke: ljiljan, potočnica, bijela ruža, ivančica, perunika, sljez, mak, lubenica, krastavac
Metali: srebro
Drago kamenje: biser, kristal, opal, kvarc
Boje: bijela, siva, plava, zelena, srebrna


Vladavina ovog znaka počinje kad se Sunce nađe na 90 stupnjeva ekliptike, odnosno na točki ljetnog solsticija. Kronološki, razdoblje Raka podudara se s prvim mjesecom astronomskog ljeta.

Kardinalni (početni, prvorazredni) znakovi su oni s kojima počinju godišnja doba. Uz Raka, kardinalni su znakovi još Ovan, Vaga i Jarac, ulazni znakovi u proljeće, jesen i zimu.

Rak je izabran za simbol prvog mjeseca ljeta jer od ljetnog solsticija dani postaju kraći, a Sunce kao da uzmiče - poput stvarnog raka, koji se prema potrebi kreće unazad.

Pripadnici Raka simbolično se vraćaju - u prošlost, u rodni kraj, istražujući povijest svog naroda i porijeklo svoje obitelji. Zbog velike poistovjećenosti sa svojim porijeklom, Rakovi su jako povezani s obitelji, zavičajem, narodom i rasom.

Kao i životinja po kojoj je dobio ime, pripadnik Raka nije napastan, ali je agresivan u obrani svog identiteta, obitelji i domovine. Iako ranjiv i osjetljiv, vrlo je uporan i otporan, što je još jedan razlog zašto ga predstavlja oklopljena životinja kao što je rak.