AGRESIVCI I ROMANTICI

Zašto se ne uklapamo uvijek u profil horoskopskog znaka?

11.03.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Zašto se ponekad ponašamo posve suprotno od onoga kako bi se prema astrološkim prognozama trebao ponašati naš znak zodijaka? Zašto u poslu češće postupamo kao neki sasvim drugi znak? Odgovor je vrlo jednostavan – astrologija s kojom se susrećemo na dnevnoj bazi tek je kap u moru kompleksnih utjecaja planeta i znakova koji nas određuju

Najčešća kritika upućena astrološkoj prognozi i profilima odnosi se na njezinu generalizaciju. Naime, opisi horoskopskih znakova toliko su općeniti da svatko u njima može pronaći barem dio sebe, a često se događa i da se ne uklapamo u potpunosti u astrološke profile koje nam nude. Zašto?

Prvi i osnovni razlog odnosi se na činjenicu da osnovni, sunčev znak, određuje samo malen dio onoga tko smo i što smo. U obzir bi trebalo uzeti i podznak, položaje kuća i planeta u znakovima, odnose planeta i niz drugih utjecaja, piše astrologinja Skye Thomas

Svaki planet ima različitu svrhu i pokriva različite aspekte ljudske psihe, primjerice emocije, nagone, ljubav, duhovnost, komunikacije, intelekt itd. Također, svaki znak zodijaka treba promatrati kao što promatramo različite kulture. Naprimjer, ako saznate od prijatelja da je upoznao Brazilku, sigurno ćete odmah u glavi stvoriti neku sliku o njoj na temelju stereotipa. No jesu li sve Brazilke takve? Razum nam odmah odgovara – nisu. Ali da vam je prijatelj rekao da je upoznao djevojku koja je rođena i odrasla u Brazilu, koja izgleda kao Meksikanka, ima narav Irkinje, židovske je vjere, a zaljubljuje se kao Francuskinja, već biste imali puno bolju sliku o njoj.

Vrlo se slična stvar događa s astrolozima kad vam rade natalne karte pa objašnjavaju da vam se Mjesec nalazi u Djevici, a Mars u Vodenjaku. Kad, primjerice, jedan astrolog kaže drugome: 'Danas sam radio kartu muškarca kojem je Mjesec u Ovnu, Mars u Lavu, a Sunce u Škorpionu nalazi se u opoziciji sa Saturnom u Biku', sugovornik će odmah dobiti sliku osobe kao što ste je vi dobili o onoj Brazilki.

Osim toga, kao što je moguće da osoba bude rođena blizu granice dviju država, ista se stvar može dogoditi i u astrologiji. Netko tko je rođen i odrastao u SAD-u, ali blizu kanadske granice, nerijetko će usvojiti razmišljanja, navike i filozofije bliže kanadskima, a ne američkima. Ili netko tko je rođen u blizini meksičke granice, on će sigurno biti pod utjecajem te kulture. Ista se stvar događa s ljudima koji su rođeni između dva horoskopska znaka, na granici. Primjerice, tehnički mogu biti Lavovi, ali mogu imati neke karakteristike Djevice.

Kad netko želi osporiti astrologiju kao sredstvo za određivanje psiholoških karakteristika, najčešće kritizira pristup po kojem su svi Jarci radoholičari i depresivci, svi Škorpioni osvetoljubivi i ovisni o seksu, sve Djevice manične picajzle. No to je točno jednako koliko je točno da su svi Škoti škrti, da su svi Irci pijanci, da su svi Nijemci organizirani ili da su svi Japanci skloni dubokoj depresiji u slučaju loših ocjena ili loše obavljenog posla. Jedini način da se ospori učinkovitost astrologije jest da se istraže svi njezini detalji i dijelovi. Primjerice, jesu li ljudi koji su pod snažnim utjecajem Ovna ili Marsa skloniji agresivnosti.

No ako ste rođeni u znaku Ovna, to ne mora značiti da ste bez iznimke agresivni i ratoborni. Ovisno o položaju planeta, možete se istovremeno ponašati i osjećati kao Vaga te voljeti i boriti se kao Vodenjak. Generalno, lako ćemo se barem dijelom pronaći u znaku u kojem smo rođeni, no to predstavlja tek grebanje po površini.