ZADNJI PETAK

Sve što (ni)ste htjeli znati o majanskoj apokalipsi

20.12.2012 u 09:48

Bionic
Reading

Eto, 21. prosinca 2012. je na vratima i vrijeme je za informiranje – hoće li svijet propasti u petak i kako? Srećom, razni stručnjaci imaju odgovore na ta pitanja i možemo vam odmah reći – nije sve tako crno

Maje zapravo nisu bile ljubitelji smaka svijeta

Maje zapravo nikad nisu predvidjele apokalipsu. U njihovim tekstovima nije izričito rečeno da će 21. prosinca 2012. doći do smaka svijeta, no datum ima određeno značenje za tu južnoameričku civilizaciju – označava kraj jednog dijela kalendara koji traje 5.125 godina.

S obzirom da se radi o kalendaru, nije teško pogoditi da nakon jednog ciklusa slijedi još jedan takav. Mnogi znanstvenici koji se bave tom temom (drevnim južnoameričkim i srednjeameričkim civilizacijama) kažu da bi Maje prije slavile nego očajavale zato što su dočekale kraj 'velikog ciklusa'.

Kustosica latinoameričke umjetnosti i arheologije u Prirodoslovnom muzeju u Floridi Susan Milbrath kaže kako ne postoji nijedan majanski zapis o smaku svijeta 2012. Izvršna direktorica Udruge za unapređenje studija o Srednjoj Americi Sandra Noble kaže kako bi Maje u svoje vrijeme gotovo sigurno slavile to što žive tijekom kraja b'ak'tuna – velikog ciklusa koji traje 5.125 godina - dodavši kako je cijela priča o kraju svijeta u 2012. čista laž smišljena da bi se dobro i lako unovčila

'Maje su predvidjele da će svijet nastaviti dalje baš kao i uvijek – da će 7.000 godina u budućnosti sve izgledati potpuno isto. Mi u svemu tražimo kraj, no Maje su uvijek tražile potvrdu ponavljanja bez promjena. To je potpuno drugačiji pogled na svijet od našeg', komentirao je arheolog William A. Saturno kalendar iskopan u Xultunu

Čak se ni datumi ne poklapaju

Iako se stalno priča o 21. prosinca 2012, taj datum nije nužno točan. Kao kod većine proročanstava o smaku svijeta, postoji niz nejasnoća kad bi svijetu točno trebao doći kraj.

Većina 'proroka' se nakon što dan koji su najavili kao zadnji prođe bez apokalipse uglavnom lupi dlanom po čelu i 'prisjeti se' kako zbog ovog ili onog razloga nisu dobro izračunali cijelu stvar, pa zatim pomaknu smak svijeta dovoljno daleko u budućnost da stignu napisati još jednu knjigu o tome.

Maje nisu koristile moderni gregorijanski kalendar pa su se do sada kao sudnji dan već spominjali 28. listopada 2011. te 31. ožujka 2013. Drugim riječima, ako nam planet ne eksplodira prije Božića, još uvijek nam može upropastiti Uskrs.

Majama 2012. nije bila posebna godina

Samo dva od oko 15.000 tekstova koje su Maje ostavile za sobom spominju 2012. godinu. Čovjek bi pomislio da smak svijeta ipak zaslužuje malo više pažnje, ali to je samo naše mišljenje.


Astronomi – ali i astrolozi

Razlog zašto bi netko uopće mogao iskoristiti ostavštinu Maja kao temelj za smak svijeta je jednostavan – Maje su bile vrsni astronomi i matematičari. Kao što svi znamo, jednom kad su nebeska tijela u igri, NASA redovito gubi od 'Vidovitog Vjerana' i sličnih osoba koje vole šestarom šarati po Jupiteru i Saturnu.

Nije slučajno da je 21. prosinca i zimski solsticij – značajan dan za nadnaravne sile – a kad se tomu doda i činjenica da će Zemlja tada biti 'savršeno poravnata' sa Suncem koje će skrivati 'centar' Mliječnog puta, onda znate da je 'Vjeran' imao svoje prste u cijeloj priči. Naime, prema raznim pobornicima mističnih sila, u tom ćemo trenutku biti odsječeni od energije koja stiže iz svemira. Taj 'značajni' trenutak trebao bi nas pročistiti i duhovno obnoviti.

Razlog zašto je tako mnogo riječi u navodnicima je, naravno, to da je jedino zimski solsticij stvaran – dan kad je Sunce u podne najniže na obzorju. Sve ostalo je plod igre sa šestarom.

Sjeverna Koreja zna da svijetu nije kraj 2012.

Valjda jedina država na svijetu u kojoj je smak svijeta zabranjen 2012. je Sjeverna Koreja. Naime, osnivač te azijske države Kim Il-sung navršio bi sto godina da je još uvijek živ, pa je 'nemoguće' da će te godine doći do apokalipse (ako je oni sami nisu uzrokovali).

Iako mislite da se šalimo, vlasti u Sjevernoj Koreji već su uhapsile nekoliko vlasnika filma '2012' da ne bi širili protudržavne ideje. Ukratko, 2012. je najljepša godina za Sjevernu Koreju.

Nudistički bunker

U Tulumu (ime je samo nevjerojatna podudarnost) na majanskoj rivijeri u Meksiku grupa Talijana gradi bunker koji neće svoje korisnike spasiti samo od smaka svijeta, već će im pružiti i zadovoljstvo da ga dočekaju potpuno goli. U potpunosti ih razumijemo – u slučaju da je svijetu stvarno došao kraj, ni mi taj trenutak ne bismo htjeli dočekati u odjeći.

NASA pruža otpor

NASA (Američka nacionalna uprava za aeronautiku i svemir) odlučila je pružiti otpor praznovjerju i dati svoj doprinos istinoljublju na YouTubeu. S obzirom da ne moraju poslati nikoga na Mjesec ili Mars (kriza je i njih pogodila), znanstvenici su našli vremena (i novca) snimiti seriju filmova o tome zašto neće doći do smaka svijeta.

Što čeka one koji vjeruju

U slučaju da se jednostavno ne date uvjeriti da će se Zemlja nastaviti normalno okretati i da ćete u petak kao i uvijek morati otići na posao, slijede neki od mogućih scenarija onoga što će vam se dogoditi:

-Zemlja će se sudariti s tajanstvenim planetom Nibiru i ne moramo vam ni pričati da to nikakva pričuva neće uspjeti zakrpati
- ledeno doba će početi i konačno ćete moći posjetiti Egipat – pješke!
-poplava biblijskih razmjera progutat će kopno: napokon ćete moći povesti suprugu na ono krstarenje koje ste joj uvijek obećavali
-crna rupa će progutati Zemlju - nadamo se prije nego Vidoviti Vjeran stigne reći: 'Aha, baš kao što sam i predvidio'
- preživjet ćete na srpskoj planini i stvoriti neka nova i neočekivana poznanstva.