MIRNO I BEZ STRAHA

Što učiniti u slučaju psećeg napada?

05.12.2013 u 14:44

Bionic
Reading

Psi vrlo rijetko napadaju ljude, no nije nemoguće da im proradi lovački instinkt i da potrče za lovinom – nama! U slučaju da se to dogodi, zapamtite najvažniji savjet – ostanite mirni

Psi nisu vukovi – ne love i ne jedu ljude. Psi u današnje doba uglavnom napadaju zbog straha, nervoze ili žele zaštititi svoj teritorij. To ne znači da se prema psima možete ponašati kako želite – nemojte ih provocirati ili prvi napasti, piše srpski portal Životinje

Najbolja stvar koju možete učiniti kad posumnjate da vas pas namjerava napasti je jednostavno neprimjetno proći pokraj njega. Čak i ako zalaje, pokušajte ga mirno zaobići.

Pse koji vas izazivaju najbolje je ignorirati. Mnogi stručnjaci također misle da nije pametno gledati psa ravno u oči.

Nipošto nemojte trčati jer to pokreće lovački instinkt psa. Čim primijeti nešto drugo što mu je zanimljivo, pažnja će mu skrenuti s vas.


Ako vas pas uistinu napadne, najvažnije je zaštititi prste, ruke i vrat. Ugrizi za nogu ispod koljena nisu izrazito opasni, ali biste od ugriza u bedro mogli iskrvariti. U slučaju da vas pas ugrize, nemojte se pokušati istrgnuti jer ćete tako razderati ranu.

Kišobran ili bilo kakav sličan predmet vrlo je poželjan u slučajevima agresivnih pasa – ne za udaranje, već kao granica između vas i psa, te također kao nešto što će životinja napasti prije vas samih. Umjesto kišobrana je dobar bilo koji predmet koji možete postaviti između sebe i psa.

Neki stručnjaci smatraju da je zgodan trik otvoriti kišobran i staviti ga ispred psa koji će to vidjeti kao preveliku prepreku te vas ostaviti na miru. U svakom slučaju, ne oklijevajte ostaviti svoj kišobran, ako vam to omogućava odlazak bez sukoba sa životinjom.

Kakav god scenarij se dogodio, najvažniji je savjet koji vam možemo dati taj da sačuvate mirnoću.

Ako želite objaviti zabavne fotografije ili snimke svojih ljubimaca, šaljite nam ih na mail adresu funbox@t-com.hr. Na istu adresu možete slati i svoja pitanja i probleme vezane uz kućne ljubimce.