ZNANSTVENICI KAŽU:

'Pronaći ćemo inteligentne vanzemaljce do 2040.'

14.02.2014 u 11:03

Bionic
Reading

Seth Shostak, koji radi za Institut SETI u Mountain Viewu u Kaliforniji, siguran je da ćemo do 2040. pronaći inteligentne vanzemaljce

'Mislim da ćemo pronaći vanzemaljsku inteligenciju za dvadesetak godina. Umjesto da gledamo nekoliko tisuća zvjezdanih sustava, pregledat ćemo ih možda nekoliko milijuna', rekao je Seth Shostak na Simpoziju o inovativnim konceptima NASA-e.

Shostakov optimizam temelji se na onome što je do sada opaženo svemirskim teleskopima poput Keplera, a to je da je Mliječni put pun svjetova s povoljnim uvjetima za razvoj života. Prema Shostakovoj računici, svaka peta zvijezda ima barem jedan planet na kojem bi se život mogao razviti – što bi značilo da samo u našoj galaksiji ima na desetke milijardi planeta poput Zemlje.

Shostak i njegovi kolege sigurni su da negdje postoje vanzemaljci koji su razvili komunikacijsku tehnologiju koja se temelji na elektromagnetskim valovima baš kao i mi. Program SETI postoji već više od 50 godina, no prikupljanje sredstava je uvijek bilo problem.


Drugi znanstvenici vesele se otkriću jednostavnijih oblika života koji je vrlo vjerojatno puno češći i lakše ga je pronaći. Mikrobi na Zemlji stari su oko 3,8 milijardi godina – drugim riječima, nastali su samo 700 milijuna godina nakon formacije planeta.

Shostak vidi potragu za vanzemaljcima kao natjecanje onih koji traže inteligentne civilizacije, znanstvenika koji na obližnjim planetima traže znakove života te istraživača koji koriste svemirske teleskope i njima traže planete na kojima su vjerojatno i mikrobi.

'Svaki od znanstvenika koji se bavi životom izvan Zemlje ima prilično dobru šansu uspjeti – i to već u sljedećih 20 godina', rekao je Seth Shostak.