DOBRE NAMJERE

Predsjednica prodaje mlažnjak da bi nahranila gladne

28.09.2013 u 10:17

Bionic
Reading

Afrička država Malavi iskoristit će 15 milijuna dolara od prodaje predsjedničkog mlažnjaka kako bi nahranila gladne i uložila u uzgoj žitarica te tako pokrenula borbu protiv izgladnjelosti u toj zemlji

Predsjednica Malavija Joyce Banda odlučila je još prošle godine prodati mlažnjak koji je kupio njezin prethodnik za 22 milijuna dolara zbog troškova održavanja. 'Vlada se jednoglasno složila u tome da će novac od prodaje mlažnjaka uložiti u sadnju kukuruza i proizvodnju povrća', rekao je Nations Msowoya, glasnogovornik Ministarstva financija.

Prehrambeni stručnjaci rekli su da čak 10 posto od 13 milijuna stanovnika ove afričke države godišnje ostane bez hrane.


Malavi je još do prije nekoliko godina bio značajan izvoznik kukuruza, no uzgoj je spao na četvrtinu nakon što su imali najlošiju godinu uroda u posljednjih sedam godina. Zbog visokih cijena i nepredvidljivih vremenskih prilika, zalihe hrane u regiji su naglo pale.

Banda je uvela mjere štednje što se tiče predsjedničkih posjeta drugim zemljama, a mlažnjak je na aukciji prodan kompaniji Virgin Islands u svibnju. Luksuzni je zrakoplov državu stajao oko 300.000 dolara godišnje.