NEVJEROJATNI POTEZI

Oni su odbili milijune, biste li vi?

18.07.2013 u 10:30

Bionic
Reading

Što je zajedničko matematičkom geniju, dobitniku lutrije u Njemačkoj i dvojici članova grupe ZZ Top? Svi su odbili milijune

Matematički genij koji je odbio nagradu

Ruski matematičar Grigorij Perelman riješio je stotinu godina star 'nerješiv' matematički problem (Poincaréovu konjekturu). Perelman je objavio dva dokaza teorema 2002. i 2003, no tek 2010. ga je tim matematičara odlučio nagraditi i priznati njegove rezultate.

Za rješavanje jednog od sedam problema na listi koja se nalazi u Massachusettskom matematičkom institutu Clay, ruski genij Perelman, koji s majkom i sestrom živi u Sankt Petereburgu, trebao je primiti milijun dolara i Fieldovu medalju (ekvivalent Nobelove nagrade u svijetu matematike), no odbio je novac.

'Nisam zainteresiran za novac i slavu', izjavio je za lokalne novine 45-godišnji genij Grigorij Perelman


Dobitnik lutrije koji je odbio više od dva i pol milijuna dolara

Svi sanjamo o iznenadnom dobitku novca. To jest, svi osim 70-godišnjeg njemačkog umirovljenika koji je odbio više od 15 milijuna kuna dobitka na lutriji.

Najviše će vas iznenaditi zašto je ovaj penzioner odbio svoje milijune. Rekao je da ne zna što bi sa svim tim novcem, a srećku je kupio jer mu je pokojna supruga bila strastvena ljubiteljica lutrije.

Iako su ga predstavnici lutrije u Njemačkoj pokušali nagovoriti da uzme novac, umirovljenik im je objasnio da nema djece ni rodbine kojima bi poklonio milijune pa je odlučio novac dati natrag lutriji

Čovjek koji je odbio četiri milijuna dolara za kamen

Saleh Musfer Al Gamdi putovao je kroz planine blizu jemenske granice kad je našao mali crni kamen za koji misli da se spominje u Kuranu kao sredstvo uništenja jemenske vojske. Samo godinu dana nakon što je pronašao kamenčić, Al Gamdi je dobio ponudu od četiri milijuna dolara (oko 22 i pol milijuna kuna) za njega, koju je odbio.

Na kamenčiću su nacrtane ptice i slonovi, a težak je 131 gram – točan broj riječi u stihovima Kurana koji ga opisuju. Stručnjaci smatraju kako je star oko 1.440 godina.

Al Gamdi ga također ne želi prodati jer prije no što ga je našao sanjao je oca i djeda.


Rokeri koji se nisu htjeli obrijati za milijun dolara

Billy Gibbons frontmen je grupe ZZ Top. Njegov kolega Dusty Hill i on odbili su ponudu od milijun dolara da se obriju.

Štoviše, slavni bradonje rekli su da se ne bi obrijali ni da im netko ponudi i više novca.


Čovjek koji je odbio posao od 250 milijuna dolara

S obzirom na ekonomsko stanje u svijetu, mnogi bi rado pristali na bilo kakav posao, no ne i Greg Coffey iz Sydneyja. GLG – jedan od većih europskih fondova – ponudio je Coffeyju da nastavi raditi za njih i pokušao ga pridobiti primamljivom svotom od 250 milijuna dolara u dionicama i gotovini kako bi ga zadržali još pet godina.

Coffey je odbio velikodušnu ponudu. Ne znamo je li razlog tomu činjenica da je godinu prije zaradio 300 milijuna dolara ili zato što je vlasnik mnogobrojnih nekretnina u vrijednosti od 40 milijuna dolara širom svijeta.

Propovjednik koji je odbio milijune od američke vlade

Rick Warren javno je izjavio da svaka kršćanska organizacija mora odbiti vladin novac ako slijedi evanđelje. Kalifornijski propovjednik također tvrdi kako je i sam odbio milijune koje su mu nudile prvo Bushova pa zatim Obamina administracija.

Warren kaže da je odbijanje novca jedini način da se izbjegne politički pritisak koji bi mogao kompromitirati sliku Isusa i njegove poruke. Dakako, Warren je kao jedan od najpoznatijih američkih pastora gostovao kod Oprahe, a njegova je glasna skromnost umeđuvremenu raskrinkana kao licemjerje.