'LOPTA JE OKRUGLA'

Nogometne floskule koje 'obožavamo'

17.06.2014 u 07:19

Bionic
Reading

Daleko prije nego što je zvižduk označio početak Svjetskog nogometnog prvenstva u Brazilu, zasule su nas već dobro provjerene i sto puta iskušane nogometne floskule koje, iako objektivno ne znače gotovo ništa, ali u kontekstu nogometa savršeno dobro razumijemo što je pjesnik htio reći

Novinari, voditelji, reporteri, nogometaši, menadžeri, treneri, glasnogovornici, svima njima se povremeno ne da razmišljati pa, u nedostatku inspiracije kojom bi opisali neki događaj ili rezultat, koriste se već provjerenim frazama. No ima nekih koje smo čuli već toliko puta da ni ne znamo pobrojati. Vjerojatno da uzmemo samo ovo prvenstvo za primjer, bilo bi ih svakodnevno nekoliko.


Već su nas u uvodnim ‘nabrijavanjima’ prije utakmice Brazil - Hrvatska uputili da se radi o ‘povijesnoj utakmici’ i to s ‘planetarnog aspekta’. Donosimo vam najpopularnije fraze za koje ne trebate biti Đuro Genijalac da shvatite da su ili izgubile značenje ili ga naprosto nikad nisu ni imale.

Danas svi igraju nogomet

Kako god okrenete, ne igraju svi nogomet. Daleko od toga. Premda je najpopularniji sport na svijetu, premda se na profesionalnoj razini igra u preko 200 zemalja svijeta i premda prema FIFA-inim podacima iz 2001. preko 250 milijuna ljudi igra nogomet redovno za neki profesionalni ili amaterski klub, to još uvijek nisu SVI. Ni blizu. Oni koji su plaćeni za to moraju se nečime i isticati.

Utakmica traje 90 minuta

Ako i traje 90 minuta, a ne traje, nikad, to bi trebalo biti dovoljno vremena za sve poteze i planove koje su nogometaši i njihov trener imali. Metaforički, naravno, hoće reći da se ne treba predavati ni ako je još pet minuta do kraja, a gubimo svjetski...

Lopta je okrugla

Ma nemoj, Sherlock! To što je lopta okrugla ne znači da ćete zabiti gol. Ili da vam neće faliti ozlijeđeni igrač. Jer i u idealnim uvjetima rezultat često ne ispadne onako kako su predvidjeli.

Na današnjoj utakmici pobijedio je nogomet

Nogometna utakmica. Igra se nogomet. Pobijedio je nogomet. Hvala svim nebesima, Fortunama, Moirama i drugim sretnim okolnostima da nas je netko prosvijetlio, jer bismo inače živjeli u uvjerenju da je pobijedilo skijaško trčanje.

Ovo je bio festival nogometa

Kakva sreća! Kakva fraza! Festival nogometa! Zamišljamo vatromet, glazbenu kulisu, nogometaše na stolovima, ma divota… A da, sad ih još nakon one opuštenosti u Brazilu zamišljamo i bez odjeće.

Igrači su ostavili srce na terenu

Sva sreća pa se srce ne može nigdje ostaviti jer bi posljedice, kao što znamo, bile fatalne. No nakon ne pretjerano zadovoljavajuće igre ili pak one savršeno zadovoljavajuće važno je naglasiti da su svi igrali punom snagom. Devedeset minuta, dakako.

Dali su 120 posto

Kao što se srce ne može ostaviti na terenu, tako je i onima koji nisu studirali smjer matematike na PMF-u jasno da je sto posto maksimum koji netko može ‘dati’.

Prijedlog za kraj

Čini nam se da se još nitko nije dosjetio upotrijebiti onu Grunfovu iz ‘Alana Forda’: ‘Ako namjeravaš pobijediti, ne smiješ izgubiti!’ Čudno, savršeno bi se uklopila u već postojeću retoriku.