ZAJEDNIČKA SVIJEST

Jesmo li svi obdareni mentalnim moćima?

21.11.2013 u 15:03

Bionic
Reading

Postoji li uistinu nešto u ideji 'šestog čula'? Neki znanstvenici pripisali su predosjećaje i slične događaje teoriji kolektivne svijesti – ideji da su sva živa bića u nekom obliku telepatske veze. Suvremena je znanost tu i slične teorije odbacila

Teorija kolektivne svijesti nastala je krajem 19. stoljeća u umu francuskog sociologa Émilea Durkheima ili – ako je vjerovati pobornicima te ideje – u kolektivnoj svijesti ljudskog roda odakle je uklizala u glavu spomenutog znanstvenika. Naime, teorija kolektivne svijesti zastupa ideju da su sva živa bića u nekom obliku telepatske veze, piše Daily Mail

Kao jedan od dokaza za teoriju kolektivne svijesti znanstvenici drže to da pripadnici nekih vrsta dijele ideje, a da nikad ne dođu u kontakt jedni s drugima. Znanstvenici Lyall Watson i Lawrence Blair proučavali su japanske makakije koji su uspješno podijelili svoje metode pranja krumpira s makakijima na drugim otocima s kojima navodno nikad nisu imali kontakta.

Još jedno istraživanje u smjeru dokazivanja kolektivne svijesti bilo je ono profesora Daryla Bema. Fizičar sa Sveučilišta Cornell istraživao je parapsihologiju – 'znanost' koja se bavi mentalnim moćima poput telepatije – serijom od devet eksperimenata.


Rupert Sheldrake ispitao je neobičan osjećaj da nas netko promatra. On smatra kako to ne može biti slučajnost.

Svako od tih neobičnih istraživanja 'paranormalnog' s vremenom je opovrgnuto ili je dobilo jednostavnije rješenje od telepatije i tomu sličnog. Edinburško sveučilište pokušalo je ponoviti rezultate koje je profesor Bem dobio vršeći svojih devet eksperimenata, no nije se našlo ništa izvan 'normalnog'.

Drugim riječima, znanost za sada još nije našla dokaz za to da telepatija uopće postoji. A jedina stvar koja je iole nalik na kolektivnu svijest na Zemlji za sada je još uvijek internet.