NOVO DOBA

Hrvatska razmišlja o izlasku iz EU-a

02.07.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Zbog teške ekonomske i političke situacije u kojoj se nalazi EU, Hrvatska planira referendum o izlasku iz EU-a

Zbog povećanog političkog pritiska u trenucima kada eurozona razmišlja o još većoj integraciji, hrvatski premijer Milanović je kazao da bi birači u njegovoj zemlji mogli izaći na referendum o EU-u te da je Unija imala svoju šansu.

Ekonomska kriza kojoj se ne vidi kraj, manjak transparentnosti i krnja demokracija samo su neki od razloga zbog kojih bi hrvatski građani napustili Uniju. Ankete koje je nedavno objavio Eurostat pokazuju kako većina građana Hrvatske nije zadovoljna situacijom u Uniji i da smatraju da im se život nije vidljivo poboljšao otkad su ušli u Uniju.


'To je sad već 48 sati, više-manje. Ništa se nije promijenilo nabolje. Europa je puno obećavala, ali je sada prevelika i pretroma da zaista pokrene gospodarstvo i razvoj. Život nije bio loš zadnja dva dana, ali mislim da možemo i sami', poručio je premijer Milanović.

Hrvatska nije jedina članica koja više nema strpljenja s EU-om. Britanija je jedna od država koje planiraju referendum o ostanku u Uniji. Po uzoru na hrvatske političare, britanski su tek nedavno krenuli pripremati teren.

'Baš kao i Hrvatska, mi nismo sigurni u kojem smjeru ide EU. Nitko ne može tvrditi da nismo pokušali, ali treba vidjeti što narod hoće. Referendum je ključan', poručuju iz britanske ambasade.