kolege

Škrlec zbog fosilnih goriva pisao Tomašić: Hrvatska će ostati zaključana u energetskoj prošlosti

  • I. Ba.
  • Zadnja izmjena 28.03.2019 12:05
  • Objavljeno 28.03.2019 u 12:05
Bionic
Reading

Zbog pritiska europskih konzervativaca da se prihvate amandmani koji će dozvoliti financiranje fosilnih goriva, hrvatski eurozastupnik iz redova Zelenih Davor Škrlec uputio je pismo hrvatskoj koegici Ruži Tomašić, članici Odbora za regionalni razvoj koja je, kako navodi, pozvala ostale zastupnike na podršku fosilnim gorivima

Europski zastupnici glasovali su za blokiranje potrošnje sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) i Kohezijskog fonda za financiranje fosilnih goriva. Ta sredstva izravno utječu na živote građana, osobito onih koji žive u manje razvijenim regijama, poput stabilnih kvalitetnih zapošljavanja, nove infrastrukture i poboljšane kvaliteta života. EFRR i Kohezijski fond trebali bi biti zeleno lice Europe, osigurati građanima bolju kvalitetu života i osigurati prikladnu i ekološki prihvatljivu budućnost.

'Pozitivno je što je ostatak zastupnika u Europskom parlamentu čuo naš poziv da se zaustavi financiranje fosilnih goriva iz EU fonda za regionalni razvoj. Taj novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života građana, osobito u siromašnijim europskim područjima, i ne smije se trošiti na fosilna goriva koja štete ljudskom zdravlju i okolišu. Navedeni fondovi će igrati jasnu ulogu u obvezama Europske unije da ispuni ciljeve Pariškog sporazuma o klim', rekao je Davor Škrlec, izvjestitelj Zelenih/ESS-a komentirajući uredbu o Europskom fondu za regionalni razvoj i Kohezijski fond te dodao kako bi sredstva EU-a trebala odigrati ključnu ulogu u prijelazu na kružnu ekonomiju te čistu energiju za sve građane s nultom stopom emisije CO2.

Zabrinut pritiskom konzervativaca da se prihvate amandmani koji će dozvoliti financiranje fosilnih goriva, Škrlec se prije samog glasovanja pismenim putem obratio i hrvatskoj eurozastupnici Ruži Tomašić, članici Odbora za regionalni razvoj koja je, kako se navodi u priopćenju iz Ureda hrvatskog zastupnika u EU Parlamentu Davora Škrleca, pozvala ostale zastupnike na podršku fosilnim gorivima. U nastavku priopćenja prenosi se cijelo pismo upućeno Ruži Tomašić:

'Poštovana Ružo,

Kako si najavila kandidaturu za idući saziv Europskog parlamenta i u najavi posebno ističeš brigu za Hrvatsku poglavito u području regionalnog razvoja, kolegijalno i prijateljski Ti se obraćam. Donjom porukom prema zastupnicima u Odboru za regionalni razvoj, u kojoj ih pozivaš da se založe za prihvaćanje amandmana koji će omogućiti korištenje fondova EU-a za izgradnju plinske infrastrukture, nažalost, činiš veliku obmanu i direktno štetiš Hrvatskoj.

Podsjećam te na činjenicu kako će od 1. travnja 2019. u Hrvatskoj poskupiti prirodni plin za kućanstva u prosjeku za 6,9%. Kako ćeš u idućih 45 dana kampanje objasniti građanima Hrvatske da se zalažeš za financiranje energetske infrastrukture u idućem proračunskom razdoblju iz EFRR-a i Kohezijskog fonda koja već sada povećava troškove za energiju u njihovom kućnom budžetu? Kako ćeš objasniti građanima Hrvatske da ih to neće gurnuti u energetsko siromaštvo? Ili ćeš im to prešutjeti?

Kako ćeš za pet godina objasniti građanima Hrvatske da se iz EFRR-a i Kohezijskog fonda ne mogu financirati solarni paneli na krovovima (čak i oni za grijanje vode), peći na pelete, obnova njihovih kuća da troše manje energije, jer si danas zagovarala u Europskom parlamentu financiranje plinske infrastrukture? Koji ugljen za grijanje u Hrvatskoj moramo zamijeniti za prirodni plin? Umjesto da iskoristiš priliku i Hrvatsku gurneš u područje boljeg korištenja vlastitih potencijala obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti, ti je guraš u sve veću ovisnost o uvoznim fosilnim gorivima. Hrvatska će zbog toga ostati zaključana u energetskoj prošlosti, još više ćemo u svim sektorima zaostati za ostatkom EU, a naši građani će biti nepotrebno siromašniji.

Apeliram na Tebe i sve ostale kolegice i kolege koji još uvijek vjeruju da je ulaganje javnog novca EU-a u plinsku infrastrukturu najbolje rješenje za Hrvatsku, neka još malo razmisle prije današnjeg glasovanja. Podrškom za plinsku infrastrukturu čini se dugoročna šteta i koči provedba dobrih inicijativa i prilika za Hrvatsku poput pametnih sela i pametnih otoka. Tijekom dana ću rado u osobnom kontaktu vrlo rado detaljnije objasniti posljedice krive odluke koju danas možemo donijeti.'

Zastupnici Ivan Jakovčić, Tonino Picula i Dubravka Šuica glasali su u korist stajališta Zelenih/ESS-a o zabrani financiranja fosilnih goriva, dok su zastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Ruža Tomašić glasale u korist financiranja fosilnih goriva. Zastupnici Jozo Radoš, Biljana Borzan i Ivica Tolić nisu bili prisutni na glasovanju, navodi se u priopćenju eurozastupnika Davora Škrleca.