UBO PRIJATELJANOŽEM

Za ubojstvo na Knežiji dobio 12 godina zatvora

14.02.2023 u 17:06

Bionic
Reading

Županijski sud u utorak je na 12 godina zatvora nepravomoćno osudio Marka Kartaliju (38) za ubojstvo Alena Badanjka (55) kojega je nakon zajedničkog alkoholiziranja usmrtio nožem u siječnju 2022. na zagrebačkoj Knežiji

Kartaliji je, uz zatvorsku kaznu, izrečena mjera obaveznog liječenja od ovisnosti o alkoholu, a oslobođen je plaćanja troškova sudskog postupka i braniteljice koja mu je dodijeljena po službenoj dužnosti.

Optužnica je Kartaliju teretila da je 23. siječnja 2022., nešto nakon 5 sati, u kući u Prozorskoj ulici nožem ubo Badanjka u prsa i natkoljenicu lijeve noge, uslijed čega je Badanjak iskrvario i preminuo. Ubojstvu je prethodilo zajedničko konzumiranje alkohola u kući koju je koristio Badanjak.

Sutkinja Željka Skomeršić je, obrazlažući presudu, kazala kako je neosporno da su Badanjak i Kartalija zajedno pili u noći ubojstva, što potvrđuju i snimke videonadzora trgovine u kojoj su kupili cigarete i bocu votke.

Istaknula je da su biološkim vještačenjem noža koji je nađen pored Badanjkovog tijela pronađeni tragovi žrtve te Badanjkov i Kartalijin DNK, kao i da je medicinskim vještačenjem utvrđeno da su ozljede mogle nastati od tog noža. Dodala je da sud nije povjerovao Kartalijinim iskazima koji su bili konfuzni i koje su opovrgli drugi dokazi.

'Vaš opis da se Badanjak sam nabo na nož ne odgovara ostalim dokazima, a vi niste imali nikakve ozljede koje bi potvrdile da ste se branili', poručila je sutkinja Kartaliji.

Kartaliji su olakotnim cijenjeno što je otac maloljetnog djeteta te što je ubojstvo počinio u pijanom stanju, dok mu je otegotnim cijenjena ubrojivost, počinjenje djela u izravnoj namjeri i prijašnja osuđivanost zbog razbojništava.