kod svetog roka

Vozili u suprotnom smjeru na A1, dobili zabranu vožnje na 3 mjeseca

22.01.2024 u 09:55

Bionic
Reading

Policijski službenici policijske postaje Gospić su u subotu, 20. siječnja 2024. godine, na autocesti A-1, kod čvora Sveti Rok zaustavili dvojicu albanskih državljana koji su upravljali osobnim automobilima albanskih nacionalnih oznaka.

Utvrđeno je da su 66-godišnjak i 47-godišnjak osobnim automobilima vozili dijelom autoceste na kojemu je bila na snazi zabrana prometa za sva vozila i to kolničkom trakom namijenjenom za promet vozila iz suprotnog smjera, odnosno u suprotnom smjeru, priopćili su iz PU Ličko-senjske.

Vozačima je zbog počinjenih prekršaja uručen prekršajni nalog i naplaćena novčana kazna zbog nepoštivanja prometnog znaka, te im je izrečena zaštitna mjera zabrane korištenja strane dozvole za upravljanje motornim vozilima B kategorije u trajanju od 3 mjeseca.

Iz policije napominju da je vožnja u suprotnom smjeru jedan od najtežih prekršaja koje vozač može napraviti na autocesti. Vrlo često takav prekršaj rezultira prometnim nesrećama i stradanjima osoba. Razlog vožnje u suprotnom smjeru na autocestama najčešće je povezan s nepažnjom i nedostatnom koncentracijom (premorenost, neiskustvo u vožnji autocestom, alkohol i dr.) vozača prilikom uključivanja na kolnik prometnice, a znatno rjeđe se radi o nepoznavanju prometne signalizacije ili samim nedostacima prometne signalizacije.

Savjeti vozačima koji primijete vozilo koje vozi u krivom smjeru ili nakon obavijesti HAK-a:

  • brzinu kretanja vozila smanjiti na 40 km/h,
  • koristiti samo desnu prometnu traku, ne koristiti traku za pretjecanje (ne koristiti krajnju lijevu prometnu traku),
  • ne koristiti traku za zaustavljanje vozila u nuždi (koja bi trebala ostati prohodna za hitne službe),
  • zabranjuje se pretjecanje vozila.