podignuta optužnica

Uskok optužio skupinu za šverc kokaina vrijednog 7 milijuna eura

31.10.2023 u 14:25

Bionic
Reading

Uskok je pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao optužnicu protiv osmero okrivljenika koje tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja krijumčarili i preprodavali kokain iz Južne Amerike vrijedan sedam milijuna eura

Tužiteljstvo je priopćilo da zbog zločinačkog udruživanja, krijumčarenja i preprodaje droge tereti osam osoba u dobi od 58, 48, 27, 33, 29, 38, 57 i 33 godine, s time da prvookrivljenog 58-godišnjaka tereti i za držanje prepravljenog plinskog pištolja s prigušivačem i 10 komada streljiva.

Optužnicom se 29-godišnjak tereti da je od ljeta 2021. do 2. studenoga 2022., u Hrvatskoj, Belgiji, Kolumbiji, Ekvadoru i Dominikanskoj Republici, povezao 58-godišnjaka i 38-godišnjaka i druge zasad nepoznate osobe radi plasiranja droge na ilegalnom narkotržištu.

Uskok ističe da su svi unutar krijumčarsko-distributivnog lanca ispunjavali upute i povjerene zadaće koje im je davao 29-godišnjak, pri čemu je on sam bio zadužen da u Dominikanskoj Republici i Ekvadoru osigura nabavu i preuzimanje većih količina kokaina radi krijumčarenja u Europu.

Za pronalazak tvrtki koje će poslužiti kao paravan i u okviru čijeg će se redovnog poslovanja kroz uvoz legalne robe dopremiti i kokain, 29-godišnjak je angažirao 58-godišnjaka, dok je za nesmetano carinjenje legalno uvezene robe, radi bržeg protoka i lakšeg izvlačenja prokrijumčarenog kokaina, angažirao više drugih nepoznatih osoba i 38-godišnjaka koji je, kao tadašnji zaposlenik tvrtke koje obavlja poslove carinjenja u luci Rijeka, imao pristup kontejnerima.

Također je 29-godišnjak bio zadužen za saniranje bilo kakvih problema ili nastale štete u vezi s dopremljenom drogom, dodaje Uskok.

Sukladno dodijeljenoj mu ulozi, 58-godišnjak je u Hrvatskoj i Belgiji, organizirao nabavu, prijevoz i prihvat kokaina u okviru poslovanja tvrtki kojima posredno upravlja te je u vezi s tim u zajedničko djelovanje povezao i 48-godišnjakinju, 27-godišnjaka, 33-godišnjakinju, 57-godišnjakinju i 53-godišnjakinju te druge zasad nepoznate osobe.

Zaplijenjeno 105,4 kilograma kokaina

Uskok precizira kako 33-godišnjakinju tereti da je bila zadužena za izradu uvozne dokumentacije pod krinkom koje će se obaviti i krijumčarenje droge te prijevoz i čuvanje novca ostvarenog preprodajom kokaina. Također je s 57-godišnjakinjom i 53-godišnjakom bila zadužena za osiguranje najma skladišta koje će se dostaviti legalna roba te uskladištiti prokrijumčarena droga.

Potom je 58-godišnjak, u svibnju 2022. smatrajući da ga je 29-godišnjak novčano zakinuo u dogovorenim poslovima krijumčarenja kokina, sa 27-godišnjakom, 57-godišnjakinjom i 53-godišnjakinjom, nakon otuđenja jedne od pošiljki kokaina, dogovorio njegovo skrivanje i skladištenje te daljnju preprodaju.

Radi daljnjeg transfera i prodaje, tu je drogu 58-godišnjak preuzimao osobno ili uz pomoć ostalih okrivljenika koji su bili zaduženi i u transportu droge budu prethodne izvidnice.

Uskok naglašava da je u samo deset mjeseci učinjeno najmanje sedam uvoza, s tri različite tvrtke, od čega se u tri slučaja radio tzv. probni uvoz, dok je u barem četiri navrata u Hrvatsku prokrijumčarene stotine kilograma kokaina vrijednog preko sedam milijuna eura.

Pritom je, nadodaje Uskok, od ukupno prokrijumčarene količine pronađeno i zaplijenjeno 105,4 kilograma kokaina.

Uskok je optužnici predložio da se od okrivljenika oduzme imovinska korist stečena preprodajom droge u iznosu od 3,1 milijuna eura te da se protiv petero okrivljenika produlji istražni zatvor.