VELIKI ULOV

Uskok od splitskog suda traži istražni zatvor za krijumčare droge

12.10.2023 u 20:38

Bionic
Reading

Uskok je nakon policijske prijave pokrenuo istragu protiv 19-ero člane skupine zbog krijumčarenja kokaina iz Južne Amerike i marihuane i hašiša iz Španjolske i za sve osim jednoga zatražio određivanje istražnog zatvor

Sudac istrage splitskog Županijskog suda o tom bi prijedlogu trebao odlučiti u večernjim satima.

U akciji policije i Uskoka jučer je na splitskom području uhićeno 12 osoba, od kojih je pet nedostupno, a dvije se od ranije nalaze u istražnom zatvoru.

Policija navodi da je "realizacija kriminalističkog istraživanja" u Hrvatskoj koordinirana s paralelnom akcijom u Njemačkoj jer je zločinačko udruženje djelovalo i na tom području pa je njemačka policija uhitila pet osoba.

Istražitelji sumnjaju da je prvoosumnjičeni 43-godišnjak, na području Hrvatske, Španjolske, Nizozemske, Njemačke, Francuske, Italije, Crne Gore, Kolumbije i Sijera Leonea, u zločinačko udruženje povezao "više desetaka osoba s jasno podijeljenim ulogama i ciljem kontinuirane nabavke, krijumčarenja i preprodaje većih količina kokaina, marihuane i hašiša".

Nastavak akcije nakon zaplijene tone kokaina 2020.

Sumnja se da su od 12. prosinca 2019. do 3. veljače 2023. krijumčarili kokain iz Južne Amerike u Europu, odakle su drogu dalje distribuirali. Također se sumnjiče da su hašiš i marihuanu iz Španjolske krijumčarili u druge države EU.

Ovo složeno kriminalističko istraživanje započelo je kriminalističkim istraživanjem u kojem je, temeljem inicijalnih saznanja hrvatske policije, otkrivena organizacija krijumčarenja 905,65 kilograma kokaina, a sukladno kojim saznanjima je španjolska Guardia Civil 8. rujna 2020. na otvorenom moru Atlantskog oceana na jedrilici uhitila tri hrvatska državljanina prilikom prijevoza kokaina vrijednog 34,3 milijuna eura, kažu u MUP-u.

Nakon te zapljene, dodaju, prošireno je kriminalističko istraživanje u cilju otkrivanja organizatora i kompletne kriminalne organizacije.

U ovom su kriminalističkom istraživanju prikupljeni dokazi kojima se organizatorima i drugim članovima zločinačkog udruženja dodatno stavlja na teret da su radi daljnje prodaje nabavili najmanje 964,58 kilograma marihuane te 100,17 kilograma hašiša.

Dio droge i to 587 kilograma marihuane i 24 kilograma hašiša zaplijenjeno je u ukupno osam policijskih akcija u Španjolskoj, Francuskoj i Hrvatskoj, dok je dio kokaina zaplijenjen u Hrvatskoj i Njemačkoj. Ukupna vrijednost zaplijenjene droge cijeni se na 4.000.000 eura, izvijestio je MUP.

Zaplijenjen novac, oružje, skupa vozila, satovi...

Tijekom pretraga na dvadesetak lokacija na području Splita i okolice policija je pronašla i oduzela veću količinu novca, različito vatreno oružje (puške, strojnica, streljivo, prigušivači), osam vozila od kojih je većina visoke klase, satove, raznu dokumentaciju, mobitele, različite vrste droga te vage za precizno mjerenje i uređaj za brojanje novca.

Nakon kriminalističkog istraživanja policija je 12 osumnjičenih osoba predala pritvorskom nadzorniku, a Uskoku podnijela kaznenu prijavu protiv 19 osoba.

Uskok je izvijestio da je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv svih okrivljenika osim jednog.

Dvojica osumnjičenih iz ove skupine koji su već par mjeseci u istražnom zatvoru na Bilicama su Jerko Radić (42) i Ante Varnica (44), a sumnja se da je u poslu s drogom i Nenad Petrak koji je određeno vrijeme nedostupan i za kojega se sumnja da je "glava" te kriminalne skupine.

On je u bijegu nakon što je, kao i Radić te Varnica, sudjelovao u pokušaju ubojstva Josipa Čubelića prije šest mjeseci na splitskim Skalicama. Upravo je kriminalističko istraživanje tog zločina policiju navodno dovelo do činjenice da se ta grupa bavi i drogom, a razotkriveni su zahvaljujući posebnim dokaznim mjerama prisluškivanja i praćenja.