LEGALIZACIJA NA CRNO

Uskok i policija objavili detalje velike akcije u Istri, 13 osumnjičenih

27.07.2023 u 12:55

Bionic
Reading

Istragom nezakonite legalizacije građevinskih objekata u Istri obuhvaćeno je trinaest osoba iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, izvijestili su Istarska policija i Uskok, a po neslužbenim podacima među osumnjičenima je načelnik Fažane Radomir Korać (SDP)

Osumnjičeni su nakon ispitivanja u riječkom Uskoku pušteni da se brane sa slobode, a tereti ih se za zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabe te krivotvorenja isprave, izvijestila je u četvrtak istarska policija.

Istraživanjem su po neslužbenim podacima obuhvaćeni načelnik općine Fažana Radomir Korać (SDP), supruga pročelnika županijskog odjela za poljoprivredu Sandra Pinzan i četvero lokalnih službenika Emil Ferjančić, Damir Janko, Dora Komparić i Sead Ibrahimović. Među uhićenima su i stručna osoba za pripremu dokumentacije Ivan Stojkovski te investitori. Kaznena djela počinjenja su na poticaj vlasnika nekretnina, a uz pomoć 45-godišnje stručne osobe koja je bila uključena u pripremu dokumentacije potrebne u postupku legalizacije, izvijestila je u četvrtak Istarska policija.

U svojstvu investitora, odnosno vlasnika nezakonito izgrađenih objekata i njihovih zastupnika osumnjičeno je petero hrvatskih državljana (47-godišnjak, 66-godišnjak, 45-godišnjak, 44-godišnjak i 50-godišnjakinja), dvoje slovenskih (45-godišnjak i 56-godišnjakinja) i 57-godišnji državljanin Srbije. Osumnjičenima je na taj način, sumnja policija pribavljena protupravna imovinska korist veća od pola milijuna eura.

  • +12
Rušenje bespravne gradnje u Istri Izvor: Pixsell / Autor: Srecko Niketic/PIXSELL

Uskok je izvijestio da je proširio istragu protiv trinaestero okrivljenika zbog sumnje na legalizaciju nepostojećih ili nezakonito izgrađenih zgrada i detaljno opisao kako su sudionici nedjela nezakonitom legalizacijom povećali vrijednost nekretnine. Riječ je o nastavku prošlogodišnje akcije "Dorina" kada su privedeni bivši vodnjanski pročelnik za prostorno planiranje i bivša voditeljica Odjela za prostorno planiranje Grada Vodnjana.

Osmero novoosumnjičenih osoba predano je pritvorskom nadzorniku Policijske uprave primorsko-goranske, a kaznena prijava podnesena je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta. Nakon ispitivanja, u Uskoku u Rijeci svi su pušteni da se brane sa slobode. U kriminalističkom istraživanju sudjelovalo je više od 40 policijskih službenika te su na području Vodnjana i općine Fažana izvršene pretrage domova i vozila osumnjičenika.