na maksimiru

Detalji krađe auta: Sve se odvilo brzo, majka gledala kako joj lopov odvozi dijete

20.12.2023 u 19:34

Bionic
Reading

Lopov je jučer u 16:30 u zagrebačkom Maksimiru ukrao automobil u kojem je na stražnjem sjedalu bila djevojčica vrtićke dobi. Autobusna stanica u Bukovačkoj ulici ispred lokalne pekarnice naime vozačima namjernicima često služi kao brzi parking, a jučer su bile dovoljne dvije minute da auto nestane s parkinga

Otac (37) je stao s upaljena sva četiri pokazivača smjera i otišao u obližnju pekarnicu u kiosku. Na njegov užas, ali i majke djevojčice i okupljenih građana, u auto je sjeo lopov i odvezao se. Automobil i 5-godišnju djevojčicu ostavio je 500-tinjak metara dalje i dao se u bijeg. Još nije pronađen.

'Tko to vozi naš auto?', čuo se ženski glas iz kafića za koji se ubrzo otkrilo da je supruga vlasnika Renaulta, u kojem je bilo i njezino dijete, piše Jutarnji. I u tom trenutku nastala je strka i panika. Muškarac je platio peciva i krenuo izbezumljeno trčati za svojim vozilom vičući nepoznatom vozaču da stane, a za njim je trčala i njegova 40-godišnja supruga koja je usput vikala da se zove policija.

'To vam se sve desilo unutar dvije minute. Dok je gospodin plaćao ta peciva, auto je već krenuo, a žena je sjedila kod nas u kafiću i vikala je tko to vozi auto, ja sam mislila da je možda ručna, počeli su trčati za autom, ja sam krenula za njim', rekla je svjedokinja za RTL.

Kako pišu 24sata, kradljivac automobila nije daleko stigao. Pretpostavlja se da je skrenuo u Božidarevićevu i na kraju te ulice na križanju s Čikoševom napustio vozilo i pobjegao. Dijete je ostalo u automobilu.

Automobil s djetetom je pronađen u Ulici Bele Čikoša Izvor: Cropix / Autor: Željko Puhovski

Iz zagrebačke policije rekli su da su dojavu dobili oko 16.30 sati da se nepoznati muškarac odvezao s autom marke Renault u kojem se nalazila maloljetna osoba, a dok roditelji u tom trenutku nisu bili u vozilu.

Kako piše Jutarnji, nakon 500-tinjak metara lopov je Renaultom stao u Čikoševoj ulici te odlučio pobjeći, a zanimljivo je da je u vožnji iz vozila na ulicu izbacio mobitel vlasnika auta. Auto je, pak, u toj ulici kod gimnazije ostavio upaljen s ključem u bravi te je zatvorio vrata jer je očito prekasno shvatio da nije ukrao samo lim, nego i tuđe dijete.

Roditelji su nakon nekoliko minuta sami u očajničkoj potrazi pronašli vozilo i, srećom, neozlijeđeno dijete koje najvjerojatnije u tih pet minuta užasne "avanture" nije ni bilo svjesno ozbiljnosti nastale situacije.

Ekipa za očevid iz vozila je izuzela tragove koje je lopov eventualno ostavio kao i s mobitela koji je dirao, a u tijeku je potraga i za korisnim snimkama videonadzora po okolnim ulicama kako bi se rekonstruirao bijeg i ušlo u trag kradljivcu.

Pravi motiv, pretpostavlja se, odbjeglom lopovu bila je isključivo krađa vozila, a ne otmica djeteta, pa bi u tom slučaju, s obzirom na to da je auto bio otključan, mogao kazneno odgovarati za neovlaštenu uporabu tuđe pokretne stvari.

A zakonski gledano, kad mu policija uđe u trag i kad se kompletira prijava, ne treba isključiti da će i protiv roditelja, odnosno oca "otetog" djeteta, uslijediti odgovarajuće prekršajne prijave zbog toga kako je i gdje ostavio vozilo.