nepravomoćna presuda

Šostar sa suradnicima proglašen krivim u aferi 'Suhi led'

04.09.2023 u 10:20

Bionic
Reading

Zvonimir Šostar, bivši zagrebački pročelnik za zdravstvo, nepravomoćno je proglašen krivim u u aferi 'Suhi led', u kojoj ga se teretilo da je sa suradnicima oštetio grad za 38 milijuna kuna (oko 5,2 milijuna eura) fiktivnim čišćenjem ventilacijskih sustava sportskih dvorana. Krivima su proglašeni i Mirta Lončar, tadašnja stručna savjetnica iz gradskog ureda za zdravstvo, te Davor Ljubić direktor tvrtke Eko Tours specijalizirane za čišćenje suhim ledom

Šostar je tako proglašen krivim za zlouporabu svog položaja, te primanje mita, dok je Mirta Lončar kažnjena samo zato jer je zlorabila svoju poziciju u gradskoj upravi. Davor Ljubić je osim za davanje mita nepravomoćno osuđen i za poticanje na zlouporabu položaja, te pranje novca i utaju poreza. Kažnjen je i za neuredno vođenje poslovnih knjiga.

Šostar je kažnjen ukupno s četiri godine zatvora. Mirta Lončar dobila je uvjetnu kaznu od godine dana s rokom kušnje od pet godina. Ljubić je osuđen na ukupno šest i pol godina, javlja N1.

Šostaru se oduzima nešto više od milijun eura nezakonite dobiti. Oduzimaju mu se nekoliko nekretnina, stambene zgrade, s vrtom, teniskim terenom vrijednosti oko pola milijuna eura. Bit će, nakon pravomoćnsti, predane u posjed Republike Hrvatske. Riječ je o nekretninama na području Velike Gorice.

Šostar i Ljubiće se, za razliku od Lončar, na izricanju presude na Županijskom sudu u Zagrebu nisu pojavili. Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Visokom kaznenom sudu.

Nezakonitosti opisane u optužnici događale su se, po tvrdnjama tužiteljstva, od 2006. do 2013. kada je Šostar sređivao poslove čišćenja brojnih zagrebačkih sportskih dvorana tzv. suhim ledom. Tužiteljstvo je tvrdilo da su mnogi od tih poslova bili nepotrebni ili da čak i nisu obavljeni, ali su naplaćeni, a Šostar je zauzvrat primio mito.

Uz njih je bilo još sedam optuženih, no šestero se nakon priznanja nagodilo na uvjetne kazne, a jedan je u međuvremenu preminuo.

Mirta Lončar na izricanju presude Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic/PIXSELL