NEPRAVOMOĆNO OSUĐEN

Složio turneju kroz Hrvatsku, pokupio novac od županija. Sve je bila laž

03.10.2023 u 17:01

Bionic
Reading

Željko Grgelec (66), posrnuli vlasnik posrnule agencije Ragusa Stella iz Belišća, nepravomoćno je osuđen na 11 mjeseci zatvora uvjetno na pet godina te financijsku odštetu tijelima lokalne samouprave i države, za kazneno djelo zloporabe u gospodarskom poslovanju

Kako otkriva Jutarnji, Grgelec je 2013. planirao organizirati manifestaciju '28 Stelle', povodom ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Trebala je to biti velika proslava ulaska Hrvatske u EU s dva kraka: jedan je turneja koja kreće iz Vukovara, drugi iz Dubrovnika, a završni koncert bi se održao u Trstu.

Naravno, troškove turneje planirao je pokriti od jedinica lokalne i regionalne samouprave, a njima bi platio izvođače, ali i troje radnika koje je zaposlio na četiri mjeseca, te još četvero na dva mjeseca, za plaću od po 5000 kuna, te im čak ni za taj period nije isplatio plaće. Nije platio ni najamninu ni režije za unajmljeni prostor u kojemu je tvrtka djelovala. Novac je, dakako, zadržao za sebe, a sebi je prisvojio i novac za koncert Opće opasnosti koji je organizirao u Valpovu.

Grgelec je na sudu rekao da se ne smatra krivim. Najamninu i režije za unajmljeni prostor nije platio zbog otkazanog pokroviteljstva, a za otkazani koncert Opće opasnosti vratio je novac kupcima karata, tvrdi, dodajući čak da je za potrebe toga prodao auto.

Među pokroviteljima koji su mu isplatili sredstva bila je i Vukovarsko-srijemska županija, čiji župan Božo Galić je prebacio predmet na tadašnju županijsku šeficu za međunarodnu suradnju Gabrijelu Žalac. Ona je, svjedočeći pred sudom, rekla da je županija podržala projekt s 10.000 kuna, a Grgelec je u pregovorima prezentirao i pismo namjere Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Projekt se nije realizirao, niti nam se itko ikada poslije toga javljao na telefone pa je sve prijavljeno policiji, prisjetila se Žalac.

Grgelec je u lipnju 2018. pokušao stvar uzeti u svoje ruke i naplatiti se radi otkazivanja projekta i to na ime autorskih prava, pa je protiv Republike Hrvatske podnio tužbu za naknadu štete tešku preko 1,8 milijuna kuna sa zakonskim kamatama. Ista je lani nepravomoćno odbačena.