dilanje tajnim podacima

Cure detalji velike akcije u kojoj je otkrivena 'krtica' u samom vrhu policije

28.07.2022 u 08:37

Bionic
Reading

Najmanje četiri osobe, među kojima su visokorangirani službenik za analitiku Ravnateljstva policije i bivši službenik nekadašnje Protuobavještajne agencije (POA), obuhvaćene su u srijedu navečer akcijom policije i Uskoka, a po neslužbenim podacima navodno ih se tereti za odavanje službenih podataka iz najtajnijih policijskih arhiva te da su namještali natječaje za kupovinu posebne obavještajne opreme za policiju

Posljednjih mjeseci vođena je protuobavještajna akcija s ciljem otkrivanja moguće 'krtice' u Ravnateljstvu policije koja je imala pristup svim najtajnijim bazama podataka policije, a za koju su sumnjali da te podatke distribuira zainteresiranim klijentima. Rezultat te akcije uhićenje je glavnog administratora policije Damira Ostermana (48), informatičkog znanstvenika i voditelja projekata jačanja i integracije svih baza podataka unutar sustava policije, piše Jutarnji list.

Ostermana se tereti da je u zamjenu za mito namjestio natječaj za opremanje policije najsuvremenijom informatičkom opremom kako bi na njemu pobijedila tvrtka Siniše Patačka, predsjednika Udruge privatnih detektiva Hrvatske, za što je navodno dobio 200 tisuća kuna.

U fokusu istražitelja našao se i bivši čelnik zagrebačkog odjela Protuobavještajne agencije (POA) Mario Frlan, poznat iz afere isljeđivanja novinarke Helene Puljiz 2004. godine.

Frlan već godinama u Zagrebu vodi vlastitu privatnu detektivsku agenciju, ali i niz tvrtki, a istražitelji sumnjaju da je također tražio od Ostermana da mu 'pogleda' jedan predmet koji je na policiji pokrenut povodom kaznene prijave jedne osobe. Gotovo identične sumnje odnose se i na poduzetnika Dinka Palca, kojemu je navodno nudio podatke o tajnim istragama protiv bivšega supruga njegove prijateljice.