trgovina ljudima

Policija uhvatila sirijske krijumčare ilegalnih migranata u Zadarskoj županiji

14.01.2024 u 16:58

Bionic
Reading

Policija je na obrovačkom području uhvatila dvojicu sirijskih krijumčara ilegalnih migranata koji su prevozi više stranih državljanina bez ikakvih osobnih dokumenata, te su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske, priopćeno je u nedjelju

Kako se navodi, službenici Policijske postaje Benkovac-Obrovac jučer oko 00.05 sati na županijskoj cesti u mjestu Kaštel Žegarski u kontroli prometa zaustavili su automobil njemačkih registracija, kojim je upravljao 29-godišnji državljanin Sirije, a u vozilu je prevozio više stranih državljanina, ilegalnih migranata, koji kod sebe nisu imali nikakve osobne dokumente.

Također, odmah potom zaustavljen je i automobil njemačkih registracija kojim je upravljao 36-godišnji državljanin Sirije.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 29-godišnji i 36-godišnji državljani Sirije prema prethodnom dogovoru i za prethodno obećani novčani iznos, namjeravali ilegalne migrante iz vozila prevesti do krajnjeg odredišta, a u čemu ih je spriječila policija.

Protiv osumnjičenih sirijskih krijumčara migrantima (29 i 36) podnesene su kaznene prijave za 'Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma' te su predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.

Sukladno odredbama Kaznenog zakona RH za počinitelje navedenog kaznenog djela propisana je kazna zatvora u trajanju od tri do dvanaest godina, navodi se u priopćenju.

Prema stranim državljanima, ilegalnim migrantima iz vozila, nastavljena su policijska postupanja sukladno odredbama Zakona o međunarodnoj zaštiti i Zakona o strancima.