USKOK U AKCIJI

Zbog bespravne gradnje na Murteru uhićen Zoran Pripuz, evo tko je još priveden

23.11.2023 u 09:25

Bionic
Reading

Pet osoba uhićeno je u četvrtak na zagrebačkom i šibenskom području u akciji policije i Uskoka zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, neslužbeno zbog bespravne gradnje.

12.55 Zoran Pripuz inače živi u ovoj kući na Pantovčaku.

  • +4
Kuća Zorana Pripuza u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl

11.10 Agencija Pixsell objavila je fotografije pretresa u zgradi u blizini zagrebačkog Kvaternikovog trga gdje Pripuz ima poslovni prostor.

  • +6
Pretres ispred javne garaže na Kvaternikovom trgu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

10.50 Kako je Telegram pisao u ožujku, kamp Darija Filipija privedenog u današnjoj akciji po imenu The View gostima je osam mjeseci nudio boravak u devet luksuznih, mobilnih mini vila s klima uređajima, kupaonicom te kuhinjom. Uz to, kamp je oglašavao da ima besplatni parking kao i da sve terase imaju pogled na more. No Filipi uopće nije imao rješenje nadležnog ureda za kamp. To je, naime, bilo poljoprivredno zemljište na kojemu nije dozvoljena gradnja, a dio je i ekološki zaštićenog područja. Bez obzira na to, kamp je izgrađen te se oglašavao na Booking.comu.

10.22 Kako nesluženo doznaje Slobodna Dalmacija, akcijom je obuhvaćen Zoran Pripuz kao i Dario Filipi, vlasnik još jednog ilegalnog kampa na Murteru. Akcijom su obuhvaćeni i Eduard Maržić, svojedobno predsjednik Hrvatske udruge kampova, koji je i sam prije 15-ak godina bio osumnjičen za protuzakonito izvlačenje novca te Boris Kulušić, lokalni ugostitelj i poduzetnik koji se također bavio kampovima. Posljednja u nizu osoba koje istražuje USKOK je Neda Livljanić, sada već bivša službenica odjela za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije, koja je i izdala rješenje za gradnju kampa i smještaja u domaćinstvu.

  • +6
Kamp investitora Zorana Pripuza na Murteru Izvor: Cropix / Autor: Nikolina Vukovic Stipanicev

Po neslužbenim informacijama, na temelju ranije podnesenih kaznenih prijava, istražuje se mogućnost da je bivša županijska službenica primila još uvijek nepoznati iznos mita kako bi izdala nezakonito rješenje, a kojeg su joj posrednici, koji imaju veze s poslovanjem kampova, predali u ime investitora. Nakon nekoliko inspekcijskih nadzora na spornom terenu Pripuz je dobio kaznene prijave i novčane kazne. Prilikom inspekcijskog nadzora, pisali su ovog ljeta lokalni portali, nije zatečen ni sanitarni čvor ni oprema koja inače služi za kampiranje te nisu uočene kamp-parcele, zbog čega je ova građevina ponegdje nazivana i - fiktivnim kampom.

10.10 Prema neslužbenim informacijama Hine, a koje prenose i drugi mediji, uhićen je i Zoran Pripuz, investitor nezakonito izgrađenog kampa na otoku Murteru.

Policija je, ne otkrivajući detalje, izvijestila da u koordinaciji s Uskokom rano jutros započeli realizaciju kriminalističkog istraživanja zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti - sve u vezi zlouporabe položaja i ovlasti.

Kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je pet osoba s područja policijskih uprava zagrebačke i šibensko-kninske, navodi policija.

Dodaju da će tijekom dana provesti tzv. hitne dokazne radnje poput pretresa i prikupljanja dokaza te po dovršetku kriminalističkog istraživanja podnijeti kaznenu prijavu Uskoku.

Uskok je potvrdio da pet osoba sumnjiči za počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti.

Nakon ispitivanja osumnjičenika Uskok će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost, navode u priopćenju.