muljaže

Odgođen početak suđenja za zlouporabe u karlovačkom sportu

28.02.2022 u 15:12

Bionic
Reading

Zbog nedolaska pravnog predstavnika Hrvatskog rukometnog kluba (HRK) Karlovac na Županijskom sudu u ponedjeljak nije moglo početi suđenje za 1,8 milijuna kuna vrijednu zlouporabu u karlovačkim sportskim udrugama i braniteljskoj organizaciji Hvidri

HRK Karlovac i njegov čelnik Dubravko Strnić okrivljeni su za 1,8 milijuna kuna vrijedne zloporabe, a još osam drugih pravnih i fizičkih osoba za provedbu te zloporabe, no svi za znatnu imovinsku korist, za što je zakonom predviđa zatvorska kazna od jedne do osam godina, rekla je Hini nakon odgođenog ročišta sutkinja Blaženka Lugar Vladić.

Dubravka Strnića, kao člana izvršnog odbora udruge HRK Karlovac, optužnica tereti da je s namjerom izbjegavanja plaćanja poreza organizirao da se novčana sredstva namijenjena za rad kluba, zbog blokade žiro računa, preusmjere na žiro račun udruga RK Dubovac i Taekwondo Švarča, s čijih računa su odgovorne osobe podizale novac i predavale mu ga “na ruke” za plaće igračima, trenerima, fizioterapeutima i drugima.

Okrivljenik Ivan Fink je tako kroz račun RK Dubovac provukao 1.2 milijuna kuna kuna sredstava Karlovačke športske zajednice i 399.000 kuna dobivenih od Karlovačke banke i to preko šest fiktivnih ugovora, iako je znao da vjerovničko-dužnički odnosi po tim ugovorima nisu postojali.

Štoviše, tijekom 2007 i 2008. je gotov novac za tekuća plaćanja dizao s računa kluba putem blagajničkih isplatnica, koje je osobno potpisivao, i to u iznosu od 1,6 milijuna kuna i davao ih Strniću na ruke.

Taekwondo klub Švarča i Danijel Trupković odgovaraju da su zloporabom fiktivnog ugovora “drugome pomogli da ostvare nepripadnu korist od 98.600 kuna”.

Karlovačka Hvidra i Petar Banić odgovaraju za zlouporabu od 50.000 kuna. Banić je potpisao da Hvidra 50.000 kuna donacije od grada Karlovca treba za memorijalni turnir, pri čemu je priložio i fiktivni račun, a novac je uplatio na račun RK Dubovac, odakle ga je Fink na ruke dao Strniću. Turnir se nije, međutim, održao, bio je fiktivan kao i račun.

Na optuženičkoj je klupi i tajnik Karlovačke športske zajednice Tomislav Polić jer je dozvolio da se 1,2 milijuna kuna stvarno namijenjenih HRK Karlovac preusmjere na račun RK Dubovac i dalje drugima “na ruke”, a što je HRK Karlovac omogućilo da “izbjegne plaćanje poreza i doprinosa”.

Državno odvjetništvo je temeljem Zakona o postupku oduzimanja imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom odredilo da je 1,8 milijuna kuna sada imovina države i naložilo udruzi HRK "Karlovac" da ga, po pravomoćnosti presude, uplati u korist državnog proračuna.

Naredno ročište zakazano je za 4. travnja.