sud u velikoj gorici

Odbijen zahtjev za određivanje istražnog zatvora Vladi Bagariću

28.12.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Odbijen je zahtjev za određivanje istražnog zatvora Vladi Bagariću, odlučeno je na Županijskom sudu u Velikoj Gorici

Umirovljenog general bojnika Vladu Bagarića velikogoričko tužiteljstvo sumnjiči za zloupotrebu položaja radi dvaju nezakonitih zapošljavanja u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe (HKZP-u) te je istražnoj sutkinji na Županijskom sudu u Velikoj Gorici predložilo određivanje jednomjesečnog istražnog zatvora, piše Jutarnji list.

Pod lupom su, podsjeća ovaj dnevni list, dva zapošljavanja - prvo je bilo između 19. srpnja 2017. i 1. rujna 2018., kada je na mjesto višeg stručnog savjetnika za analize i simulacije zaposlena Andreja Reščić. A drugo je, prema sumnjama tužiteljstva, bilo od 11. rujna 2019. do 23. siječnja 2020., kada je na radno mjesto specijalista za obračun naknada u Zračnoj plovidbi zaposlen Karlovčanin Franjo Klešić, sin glavnog državnog revizora Ivana Klešića.

Pa je tako 10. rujna 2019. donesena odluka o pokretanju postupka objave oglasa za izbor kandidata za šest radnih mjesta (rukovoditelj Službe upravljanja ljudskim resursima, voditelj Odjela razvoja ljudskih resursa, savjetnik za vojno-sigurnosne poslove, specijalist za obračun naknada u zračnoj plovidbi, specijalist nabave i prodaje te specijalist za sigurnost). A 1. listopada 2019. donesena je odluka o osnivanju tročlanog Povjerenstva za odabir kandidata, koji su činili Nino Karamatić, Krešimir Raos i Teo Bratinčević. Njih trojica su dobila zadatak izvršiti selekciju zaprimljenih prijava, obaviti testiranje kandidata koji ispunjavaju uvjete propisane oglasom te obaviti intervju s kvalificiranim kandidatima i predložiti kandidata za zasnivanje radnog odnosa na neodređeno vrijeme. Oko dva mjeseca je trebalo tvrtki Hill International da napravi ekspertize sa svim prijavljenim kandidatima i proslijedi ih Povjerenstvu koje je, pak, 19. prosinca 2019. sačinilo izvještaj u kojem se navode potrebni uvjeti za radno mjesto specijalista za obračun naknada u zračnoj plovidbi (stručna sprema VSS, 300 ECTS, područje društvenih znanosti - ekonomija, znanje engleskog jezika, dvije godine radnog iskustva te propisane kompetencije), a koje zapošljavanje je potom 'zapelo' za oko velikogoričkom tužiteljstvu.

  • +3
Ročište povodom odlučivanja o istražnom zatvoru Vladi Bagariću Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

Bagarić kao direktor imao je, na osnovu triju odabranih kandidata od strane Povjerenstva, diskrecijsko pravo odabrati koga hoće, podsjeća Jutarnji list.

Bagarićev odvjetnik Farčić u utorak je Jutarnji list naglasio da nema nikakva razloga za određivanjem istražnog zatvora. Istaknuo je i da je inzistiranje njegova branjenika da se školovanje kontrolora leta organizira u Hrvatskoj, a ne Švedskoj bilo diranje u pčelinje gnijezdo različitih financijskih i poslovnih interesa. Dodao je i da je taj potez koji je smanjio troškove školovanje po jednom kontroloru za više desetaka tisuća eura bio okidač da se na Bagarića nasrne svim sredstvima.