pokolj koji je šokirao regiju

Krvavi pir u Crnoj Gori trajao je sat vremena, susjedi i dalje u šoku: 'Vikao je, išao od kuće do kuće, ubijao ljude u foteljama, u krevetima. Staro i mlado'

14.08.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Amira Vujačić, njezin suprug, dvoje unučadi i svekrva spletom sretnih okolnosti izbjegli su u petak krvavi pir svog susjeda Vuka Borilovića na Cetinju. Tog je dana ubio desetero sugrađana, a ranio još šest

'U naselju Medovina više nema pola mojih dobrih susjeda koji su stradali, ni krivi ni dužni. Potpuno nevini ljudi. Čovjek je išao od kuće do kuće; tko god se našao u kući, on je ubijao – ljude u foteljama, u krevetima. Staro i mlado. To je trajalo oko sat vremena', rekla je Amira za Prvu TV.

Došao je i do stepenice njezine kuće kako bi ušao u kuću, no na terasi je bio policajac koji ih je, kaže Amira, spasio. 'Tu su mi bila i dva unuka i svekrva, stara žena, i moj suprug. I uspio nas je policajac obraniti. Ja sam danas ovdje, a i moja unučad i cijela moja obitelj', ispričala je Amira za Prvu TV, prenosi portal Pobjeda.

Amira se s unucima zaključala u kupaonicu dok su njezin suprug i policajac bili na terasi. Kaže da je teško opisati krvavi Borilovićev pohod u petak poslijepodne u Medovini, koji je trajao sat vremena.

Je li se moglo ranije reagirati?

'Kako tko dolazi do svojih, samo čujete jauk, lelek. On viče, on galami, on puca, on udara kundakom u vrata, lomi stakla. Od ovoga ćemo se svi mi Cetinjani, a pogotovo mi stanovnici naselja Medovina teško ili nikako oporaviti', rekla je Vujačić.

Kaže da nije očekivala od Borilovića da bi tako nešto mogao napraviti te da jedino njegova obitelj zna koji je bio okidač za takvo ponašanje. 'Godište je moga sina, igrali su se kao djeca zajedno, živi možda dvije kuće dalje. Iz jedne je vrlo fine obitelji. Učinjeno je što je učinjeno, a je li se moglo možda malo ranije reagirati? Ja mislim da je moglo', zaključuje susjeda ubojice iz Cetinja.

Borilovićevi susjedi i rođaci rekli su da se već neko vrijeme ponašao čudno, te da je kupio kameru, uvjeren da ga netko potkrada i na njega baca magiju.

Zbog masakra u Cetinju, Crna Gora proglasila tri dana žalosti.

  • +9
Masakr u Crnoj Gori Izvor: EPA / Autor: BORIS PEJOVIC

U pokolju ga zaustavio Nenad Kaluđerović koji je u bijegu

Crnogorska policija u subotu je objavila kronologiju događaja. Borilović je u krvavi pohod krenuo u 15:20. Crnogorski portal Standard pisao je o tri kuma iz jučerašnjeg pokolja na Cetinju. Jedan od njih je Miloš Martinović. Njegov stanodavac, 34-godišnji Vuk Borilović, ubio je lovačkom puškom njegovu suprugu Natašu i njihova dva sina u dobi od osam i 11 godina.

Portal Standard piše da se Nataša borila s ubojicom koji je prvo ubio jednog sina, ali ona se nije uspjela obraniti pa je ubio nju i drugog sina koji je ručao za kuhinjskim stolom. Martinović, kao da je predosjetio da se nešto događa, zvao je tada suprugu. No kako mu se nije javlja, zamolio je kuma Mitra Mitrovića (37) da provjeri je li sve u redu.

Martinovića je u međuvremenu zvao Vuk i rekao mu da je ubio njegovu suprugu i sinove. Mitrović je s druge strane stigao do podstanarskog stana obitelji Martinović, gdje je Borilović pucao na njega čim ga je vidio. Mitrović je umro na mjestu od pucnjeva. Treći među kumovima je Nenad Kaluđerović, Mitrovićev vjenčani kum, koji je pucao na Borilovića i zaustavio pokolj, no koji je, kako lokalni mediji navode, trenutno u bijegu i traju pregovori s policijom da se preda.

U kaznenom zakonu Crne Gore stoji da nije kazneno djelo ono koje je učinjeno u nužnoj obrani. U istom zakonu stoji da se počinitelja koji je prekoračio granice nužne obrane može blaže kazniti, a ako je prekoračenje učinio zbog 'jake razdraženosti' ili straha izazvanog napadom – može se i osloboditi od kazne.