mito i korupcija

Još 20-ero optuženih zbog lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida

21.12.2023 u 12:41

Bionic
Reading

Uskok je dovršio istragu i pred zagrebačkim Županijskim sudom optužio 19-ero hrvatskih državljana i jednog državljanina Srbije zbog davanja mita za izdavanje lažnih potvrda o cijepljenju protiv covida.

Optužnicom se okrivljenici terete da su, od kolovoza do studenoga 2021., preko posrednika zatražili od ovlaštene osobe za upis cijepljenja protiv covida, da im ishodi upis cijepljenja, a sve kako bi za sebe, bez prethodnog cijepljenja, pribavili covid potvrde.

Nakon toga su posrednici od medicinske sestre zaposlene u Domu zdravlja Zagreb-Zapad zatražili da u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upiše da su okrivljenici cijepljeni, dodaje Uskok.

Tužiteljstvo nadodaje da su posrednici predali medicinskoj sestri osobne podatke i najmanje 100 eura po osobi koje su prethodno pribavili od necijepljenih osumnjičenika. Medicinska sestra je zatim u informacijski sustav Ministarstva zdravstva neistinito upisala da su okrivljenici cijepljeni, na temelju čega su im neosnovano izdane EU digitalne covid potvrde.

U rujnu prošle godine tužiteljstvo je zbog davanja mita za neistinit upis cijepljenja protiv covida pokrenulo istragu protiv ukupno 243 osobe, a među osumnjičenima se našao i niz osoba iz javnog života.

Uključujući današnju optužnicu Uskok je od sredine studenoga optužio jedanaest skupina s ukupno 141 osumnjičenim.

Za podmićivanje službene ili odgovorne osobe da unutar ili izvan granica svoje ovlasti obavi službenu ili drugu radnju koju ne bi smjela obaviti, zakon predviđa zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.