brodovi puni droge

[FOTO/VIDEO] Objavljene snimke: Pogledajte kako je policija otkrila rekordnu količinu heroina u luci Ploče

11.01.2022 u 12:03

Bionic
Reading

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska danas je na konferenciji za novinare izvijestila o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, ukupne vrijednosti 17 milijuna eura. Ovo je najveća zapljena heroina u Hrvatskoj dosad

Kako je rečeno novinarima, zapljena je rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata. I heroin i kokain zaplijenjeni su u Luci Ploče u dva odvojena slučaja. Heroin je zaplijenjen 11. listopada, a kokain 3. studenog prošle godine.

Heroin se nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona koje su prevožene brodom preko Turske. Provjerom je utvrđeno kako se u unutrašnjosti polovice ingota nalazio skriven heroin koji je bio pakiran u ukupno 256 paketića. Naravno, heroin je otkriven pretragom broda uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku, piše Dubrovački vjesnik.

Dubrovačka policija zaplijenila 61,6 kilograma kokaina te 219,7 kilograma heroina Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Kokain je u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu koje je bilo magnetom te vijcima pričvršćen u podmorskom dijelu broda za rasute terete koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog oceana. Riječ je o teretu uglja ma brodu dužine 220 i širine 30 metara. Čelični se mini- kontejner nalazio na oko 16 metara ispod površine mora a također je otkriven uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

Dubrovačka policija zaplijenila 61,6 kilograma kokaina te 219,7 kilograma heroina (part II.) Izvor: Licencirane fotografije / Autor: MUP

Detalje su otkrili Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a, Ivan Pavličević, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, i Pero Perić u ime Carinske uprave, voditelj Službe za mobilne jedinice Dubrovnik.

  • +14
U Luci Ploče zaplijenili su 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

'Ovo je rezultat intenzivnog rada i suradnje Policijske uprave dubrovačko-neretvanske s carinskom upravom i ostalim institucijama, a sve kao nastavak operativne akcije u kojoj smo u prvih šest mjeseci razbili dvije zločinačke organizacije i prijavili nekoliko osoba. Tom je prilikom zaplijenjeno ukupno 700 kila kokaina. U prvom slučaju, koji se odnosi na zapljenu heroina, 11. listopada prošle godine u Luci Ploče izvršena je pretraga kontejnera s broda koji je došao iz Iraka. U tom se kontejneru nalazilo 80 olovnih ploča težine 250 do 300 kilograma i u 40 tih olovnih kocki pronađeno je 296 paketića droge', rekao je Zoran Tikvica, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, govoreći o heroinu.

U Luci Ploče zaplijenili su 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavić/Pixsell

Vrijednost 62 kilograma kokaina, koji su također pronađeni, na ulici bi bila oko 17 milijuna eura.

Prema izračunima, smatra se kako je ovim zapljenama spašeno 110 ljudskih života, a nakon opsežno provedenih kriminalističkih istraga te saslušanja zapovjednika brodova i posade utvrđeno je kako nemaju veze s ovom vrstom transporta, nakon čega su brodovi otplovili dalje.