samo dio pravog prihoda

Europol zaplijenio više od četiri milijarde eura od organiziranog kriminala u EU-u

11.09.2023 u 17:23

Bionic
Reading

Europski istražitelji zaplijenili su milijarde u borbi protiv organiziranog kriminala, no to je tek djelić kriminalne dobiti, objavila je u ponedjeljak europska policijska agencija Europol

Procjenjuje se da je u Europskoj uniji 2020. i 2021. u prosjeku zaplijenjena 4,1 milijarda eura, stoji u izvješću Europola. Iznos zaplijenjene dobiti ipak je još uvijek prenizak jer predstavlja tek manje od 2 posto godišnjeg procijenjenog prihoda od organiziranog kriminala, rekla je agencija.

"Organizirani kriminal uspio je izgraditi paralelnu globalnu kriminalnu ekonomiju kada su posrijedi pranje novca, nezakoniti financijski transferi i korupcija", rekla je izvršna direktorica Europola Catherine De Bolle.

"Uz pomoć moderne tehnologije uspjeli su proširiti svoje djelatnosti i svoj modus operandi kako bi izbjegli da ih se otkrije", rekla je, dodavši da se oko 70 posto kriminalnih mreža koristi raznim oblicima pranja novca za financiranje svojih aktivnosti, a 80 posto ih zloupotrebljava legalne poslovne strukture za kriminalne radnje.

Ylva Johansson, povjerenica EU-a za unutarnje poslove pozvala je zemlje Europske unije na tješnju suradnju u borbi protiv organiziranog kriminala. "Ako zemlje članice EU-a budu još tješnje surađivale kada je posrijedi ovaj problem, postići ćemo sjajne rezultate", rekla je.