zločinačka skupina

Detalji USKOK-ove akcije u Splitu: Imali narkolaboratorij, okrenuli više od 700.000 eura

21.03.2024 u 21:40

Bionic
Reading

USKOK-ova akcija koja je započela uhićenjima jučer u Splitu danas je dobila svoj nastavak. Potvrđeno je da je otvorena istraga protiv trojice krijumčara. Skupina je, između ostalog, krijumčarila i marihuanu u BiH, a cilj je bila njezina preprodaja u Hrvatskoj

Na splitskom području jučer su uhićena dvojica osumnjičenih pripadnika zločinačkog udruženja za preprodaju droge, a još jedan osumnjičeni od ranije se nalazi u zatvoru.

Za sada se sumnja da je između 2020. i 10. veljače 2024. jedan od njih povezao ljude na području Hrvatske, Nizozemske, Ujedinjenog Kraljevstva i BiH kako bi nabavljali kokain za britansko tržište, piše N1.

Umrežio je još par ljudi i za nabavku amfetaminskog ulja iz Nizozemske i njegovog krijumčarenja u Hrvatsku radi izrade amfetamina i daljnje prodaje. Skupina je krijumčarila i marihuanu u BiH, a cilj je bila njezina preprodaja u Hrvatskoj.

Sve su dogovarali preko kriptiranih telefona, navodi USKOK u rješenju o provođenju istrage.

Za sada je rekonstruirano da je između rujna 2021. i veljače 2022. iz Nizozemske u Ujedinjeno Kraljevstvo prokrijumčario dva kilograma kokaina, koji je zaplijenjen u Doveru.

Sav novac za kupovinu narkotika, kako sumnja USKOK, nabavljao je prvookrivljeni u ovom slučaju. On je, proizlazi iz pronađenih poruka, izdavao naloge i upute. Pisao je koliko amfetaminskog ulja se mora nabaviti i krijumčariti u posebno izrađenim spremnicima u vozilima. Odredište je bila Nizozemska.

Dio amfetaminskog ulja završio je i u laboratoriju na splitskom području gdje je od tog ulja izrađivan amfetamin namijenjen prodaji. Pronađene su i poruke koje, kako tvrdi USKOK, potvrđuju kako je marihuana nabavljana u BiH, te krijumčarena u Hrvatsku. Tu ju je preuzimao treći član grupe koji ju je skrivao i dalje preprodavao.

Ovaj isti član zločinačke grupe preuzimao je, po nalogu vođe ove bande, u zemljama EU i Ujedinjenom Kraljevstvu novac od prodaje droge. Za sada je utvrđeno da je preuzeo 724.290 eura, koji su mu oduzeti na slovensko-hrvatskoj granici. Pronađeni su u posebno izrađenom spremniku vozila.

Prema rješenju o provođenju istrage ova skupina pokrijumčarila je najmanje dva kilograma kokaina, 44,9 litara amfetaminskog ulja od kojeg su izradili oko 236 kilograma amfetamina, te 100 kilograma marihuane. Prodajom te droge ilegalno su zaradili najmanje 839.000 eura.

“USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika”, priopćeno je.