lažni računi

Četvorka pokušala oštetiti državni proračun za 58.513 eura

28.06.2023 u 15:57

Bionic
Reading

Dubrovačka policija prijavila je četvero hrvatskih državljana koji se sumnjiče da su lažnim računima za preprodaju jedne te iste ugostiteljske opreme pokušali oštetiti državni proračun za 58.513 eura

Kriminalističkim istraživanjem, pokrenutim temeljem obavijesti Porezne uprave, obuhvaćeno je troje vlasnika tvrtki u dobi od 37, 33 i 28 godina te 38-godišnja vlasnica knjigovodstvenog servisa, a koji se sumnjiče za pokušaj utaje poreza ili carine i prouzročenje stečaja.

Utvrđeno je kako je 37-godišnjak u listopadu 2022. nastavio s već ranije osmišljenom poreznom prijevarom koja je za cilj imala izvlačenje novca iz državnog proračuna temeljem korištenja pretporeza za prividno kupljenu ugostiteljsku opremu.

Policija precizira da je 37-godišnjak u dogovoru s ostalim osumnjičenicima i njihovim tvrtkama u Dubrovniku i Nedelišću nastavio ispostavljati nevjerodostojne račune za preprodaju jedne te iste ugostiteljske opreme u vrijednosti od 292.568 eura, a u namjeri da zatraže povrat pretporeza PDV-a iz državnog proračuna od 58.513 eura ustupom drugom povezanom trgovačkom društvu.

Utvrđeno je da je 28-godišnjak počinio i kazneno djelo prouzročenja stečaja tako da je u stanju nesposobnosti za plaćanje i trajne blokade žiro računa tvrtke iz Nedelišća umanjio imovinu te tvrtke koja bi činila stečajnu masu iz koje bi se namirili vjerovnici vrijednosti preko 292.000 eura i prividno prodao povezanoj tvrtki u vlasništvu 37-godišnjaka i 33-godišnjaka iz Dubrovnika, koji su osumnjičeni za pomaganje u tom kaznenom djelu.