pušteni iz zatvora

Četvorka iz afere Sortirnica puštena da se brani sa slobode

03.05.2023 u 11:52

Bionic
Reading

Četvero pritvorenih osumnjičenika iz afere namještanja višemilijunskog projekta Sortirnica pušteni su prošlog petka iz istražnog zatvora u Remetincu da se brane sa slobode nakon što je saslušano svih 18 svjedoka, doznaje se na sudu

Iz remetinečkog pritvora pušteni su bivša pročelnica za komunalni sustav Grada Rijeke Irena Miličević, nekadašnja direktorica KD Čistoća Rijeka Jasna Kukuljan, savjetnik za kapitalne investicije u riječkom gradskom Odjelu za komunalni sustav Eddy Ropac te čakoveki poduzetnik Darko Žagar.

Istražni zatvor za Miličevć i Kukuljan bio je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a za Ropca i Žagara i za opanost od ponavljanja kaznenog djela.

Četvorki je istražni zatvor odredio sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda Zdravko Majerović na prijedlog Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO).

Istragom je obuhvaćen i direktor međimurskog Tehnixa Đuro Horvat za kojeg EPPO, zbog životne dobi i zdravstvenog stanja, nije zatražio pritvor te se 80-godišnjak od početka brani sa slobode.

Istragom je, kako je ne navodeći imena objavio EPPO, obuhvaćena i Horvatova tvrtka Tehnix koja je na štetu Kohezijskog fonda EU i hrvatskog proračuna nezakonito zaradila preko pola milijuna eura.

EPPO je izvijestio i da je istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu predložio blokadu bankovnog računa osumnjičene tvrtke, odnosno "određivanje privremene mjere osiguranja oduzimanja imovinske koristi".

Nakon uhićenja i pretresa koji su počeli početkom travnja u Rijeci i Međimurju, EPPO je izvijestio kako provjeravaju sumnje da su uhićeni počinili zlouporabe položaja i ovlasti vezano uz postupke javne nabave u okviru projekta izgradnje sortirnice otpada u Mihačevoj Dragi.

EPPO je priopćio da je istragu pokrenuo na temelju rezultata prethodnih istražnih radnji i kaznene prijave Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta koji sumnja da su nezakonitosti trajale od travnja 2016. do travnja prošle godine.

Zanemarivali upozorenja kolega

Za službene osobe Grada Rijeke, kao i odgovornu osobu komunalnog društva u suvlasništvu grada europsko tužiteljstvo sumnja da su poduzeli niz radnji potrebnih da se Horvatova tvrtka odabere za izvođenje radova u projektu izgradnje postrojenja za sortiranje prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi, po neosnovano uvećanim cijenama.

Procijenjena vrijednost projekta, podsjećaju, bila je 3,6 milijuna eura, sufinanciranih iz Kohezijskog fonda s 85 posto prihvatljivih troškova.

Nakon zaključenja dva ugovora o izradi projektne dokumentacije službene osobe obuhvaćene istragom, dodaju, "dopustile su odabranom društvu da kreira dio projektne dokumentacije u dijelu koji se odnosi na izgradnju pogona za sortiranje te da definira cijenu svih radova nužnih za određivanje procijenjene vrijednosti planirane javne nabave".

Na taj je način Horvatovoj tvrtki osiguran privilegirani položaj u odnosu na ostale, a cijena svih radova neosnovano je uvećana za najmanje 506 tisuća eura.

Uz to, nakon raspisivanja otvorenog postupka javne nabave, "osumnjičena tvrtka dobila je mogućnost odgovaranja na zahtjeve za pojašnjenja i izmjene, koje su postavljali zainteresirani gospodarski subjekti vezano za pitanja tehničke prirode".

Tim se odgovorima trebao stvoriti dojam da postoje tehnički razlozi za uporabu spornih strojeva i povezane tehnologije, i prikriti očigledno pogodovanje osumnjičenom trgovačkom društvu, ističe tužiteljstvo.

Smatraju i da su pri tome službene osobe obuhvaćene istragom zanemarivale sva upozorenja svojih kolega koji su ukazivali na neprihvatljivost predmetnih odgovora i moguće posljedice za Grad Rijeku i sve uključene osobe, uključujući administrativne i kazneno-pravne sankcije.