nepoznati netko

Čakovečkoj bolnici ukradeno više stotina kg željeza i aluminija za energetsku obnovu

15.11.2022 u 15:05

Bionic
Reading

Da su krađa te prodaja i otkup sekundarnih sirovina i dalje unosan posao, svjedoči i prošlotjedni slučaj kada je nepoznati lopov iz dvorišta čakovečke bolnice ukrao više stotina kilograma otpadnog željeza i aluminija namijenjenih radovima na energetskoj obnovi bolničke zgrade.

Međimurska policija u utorak je priopćila kako je sredinom prošlog tjedna nepoznati kradljivac iz dvorišta Županijske bolnice ukrao spomenute otpadne metalne sirovine, koje u vlasništvu drži poduzeće iz Otoka koje trenutno izvodi radove na energetskoj obnovi bolničke zgrade.

Materijalna šteta procijenjena je na nekoliko tisuća kuna, a protiv još uvijek nepoznatog lopova podnosi se kaznena prijava zbog krađe.

Iako će radnicima navedeni materijal vjerojatno nedostajati u nastavku radova na obnovi bolnice, ova krađa ipak nikoga ne dovodi u životnu niti neku drugu opasnost, što je u veljači učinio lopov krađom više od 170 vijaka sa željezničke pruge kod Lipika, čime je ugrozio živote putnika i željezničara te promet vlakova.

Vjerojatno, kao i u ranijim slučajevima, zbog prodaje osobama ili tvrtkama koje se bave otkupom sekundarnih sirovina, taj kradljivac ili više njih su sa pruge vijke demontirali i ukrali.

Nažalost, unatoč opasnosti dovođenja u opasnost putnika, ovakve krađe često se događaju na raznim pružnim dionicama, a ukradeni vijci i drugi materijalni vezani uz željeznicu prodaju se onima koji se bave otkupom sekundarnih sirovina.

Pošto se vrlo rijetko uđe u trag i stane na kraj takvih krađama koje se uglavnom odvijaju pod okriljem noći, željezničari učestalo propituju zašto se ne pooštri kontrola nad otkupljivačima sirovina, koji bez ikakvih pitanja (i posljedica) otkupljuju vijke s pruge, metalne šahte s prometnica, bakrene oluke s kuća, tračnice i slično.

Upamćen je ostao i slučaj iz proljeća 2018. kada je karlovačka policija uhitila 65-godišnjaka koji je u organiziranju otkupa sekundarnih sirovina na području Karlovca i Siska utajio porez, prirez i doprinose u iznosu od čak preko 1,3 milijuna kuna.

Istragom je utvrđeno da je, kao odgovorna osoba karlovačke tvrtke, tijekom 2013.  organizirao otkup sekundarnih sirovina od građana na području Karlovca i Siska, da bi pri isplati građanima za otkup tih sirovina i otpadnog materijala izbjegavao evidentirati i obračunati porezne osnovice radi plaćanja poreza na dohodak te odgovarajućih doprinosa.

Bio je osumnjičen da je, s ciljem prikrivanja identiteta poreznih obveznika, zaposlenicima dao usmenu uputu da upišu podatke o identitetu osoba koji nisu bili stvarni prodavatelji, kako bi se fiktivno prikazala prodaja, a takvi podaci kasnije koristili kod sačinjavanja fiktivnih otkupnih blokova.