ovisnost o kocki

Čakovečki osobni bankar u kladionici spiskao klijentovih 2,1 milijuna kuna

16.02.2022 u 23:12

Bionic
Reading

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv čakovečkog bankara (35) zbog počinjenog produljenog kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju. Bankar je optužen je da je krivotvorio potpis klijenta, prebacio si njegov novac na svoj račun i u godinu dana spiskao novac

Okrivljenog voditelja poslovnice banke i ujedno osobnog bankara (35) tereti se da je od travnja 2019. do travnja 2020. godine u Čakovcu, prisvojio klijentov novac.

Prema priopćenju ŽDO-a Varaždin bankar je to napravio nakon što je klijent (58) uložio više od dva milijuna kuna u fondove društava kćeri banke, ispunio obrazac zahtjeva za otkup udjela u fondu od 400.000 kuna na koji je nalijepio, prethodno izrezan iz druge isprave i skeniran, potpis klijenta.

Na taj način neistinito je prikazao kako zahtjev za otkup podnosi klijent, pa je fond na račun bankara isplatio novac.

Tereti ga se i da je, koristeći svoje ovlasti, otvorio uslugu m-bankarstva na ime klijenta bez njegova znanja i pristanka, a potom lažno u računalnom sustavu banke prikazivao kako klijent podnosi naloge za otkup udjela i prijenos novčanih sredstava putem m-bankarstva. Time je s računa klijenta prebacio na svoj račun više od 2,1 milijuna kuna i taj novac potrošio na kockanje u kladionici.

Nadalje, okrivljeni se tereti i da je od veljače do kolovoza 2020. godine kao zaposlenik banke, nakon što mu liječnica nije odobrila daljnje produljenje privremene nesposobnosti za rad, svaki mjesec dostavljao banci obrazac privremene nesposobnosti za rad u kojem je izmijenio datume početka i kraja privremene nesposobnosti za rad lažno prikazujući kako je obrazac s tim datumima izdala liječnica kao ovlaštena osoba.