korpucija

Bivšem direktoru Farmala četiri godine zatvora zbog podmićivnja 335 liječnika u aferi Hipokrat

15.12.2022 u 17:01

Bionic
Reading

Na zagrebačkom Županijskom sudu, zbog korupcije u aferi Hipokrat, u četvrtak je na četiri godine zatvora nepravomoćno osuđen nekadašnji predsjednik uprave Farmala Dražen Dedi, koji mora platiti i 120.000 kuna novčane kazne, doznaje se na sudu.

Hina doznaje kako je, uz Dedija, na deset mjeseci zatvora koji su joj zamijenjeni radom za opće dobro osuđena i Silvija Sarić, kojoj je izrečena novčana kazna od 36.000 kuna. Oboje moraju platiti i troškove suđenja u iznosu od 10.000 kuna svaki.

Riječ je o jednom od najvećih postupaka hrvatskog pravosuđa u kojem je optužnicom, prije niza presuda temeljenih na priznanju i nagodbama s tužiteljstvom, bilo obuhvaćeno čak 364 osobe, od kojih 335 liječnika, te tvrtka Farmal optužena da im je plaćala kako bi pacijentima pripisivali njihove lijekove.

Prema Uskokovoj optužnici, Dedi je s još četvero direktora Farmala od 2009. do listopada 2012. radi što veće prodaje lijekova organizirao "povezivanje većeg broja liječnika i ljekarnika na području Hrvatske", koji su primali mito.

Na početku istrage, pokrenute još u studenome 2012., mediji su pisali da je u koruptivni lanac bilo uključeno više od 500 liječnika, no u optužnici podnesenoj posljednjeg radnog dana 2013. optuženo je 335 liječnika obiteljske medicine, 29 zaposlenika Farmala i ta farmaceutska tvrtka kao pravna osoba.

Optužnicom su bili obuhvaćeni samo liječnici za koje tužiteljstvo sumnja da su primili novac ili bonove, ali ne i oni koji su Farmalove lijekove prepisivali zbog drugih pogodnosti poput plaćenih kongresa.

Trećina optuženika osuđena je na uvjetne kazne uz rok kušnje od dvije do pet godina, dok su ostalima izrečene zatvorske kazne koje su zamijenjene radom za opće dobro.

Većini optuženika su izrečene i sporedne novčane kazne u ukupnom iznosu od četiri milijuna kuna, a svi su morali platiti i troškove suđenja te im je oduzeta protupravno stečena imovinska korist u iznosu od oko pet milijuna kuna.