PRIDRUŽI IM SE

Na 5. NEM-u saznajte u čijim je rukama budućnost FTA kanala

20.02.2017 u 12:06

Bionic
Reading

Petu godinu zaredom Dubrovnik neće ostati zapamćen samo po najboljim turističkim doživljajima ili filmskim setovima, nego će na četiri dana postati centar najboljih debata o budućnosti i razvoju televizije

New Europe Market je medijski događaj kojem prisustvuju najveći stručnjaci s polja televizije i medija, a u panel diskusiji o preživljavanju FTA kanala među sve većom konkurencijom govorit će jedan od najistaknutijih panelista ovogodišnjeg NEM-a i izvršni direktor grupacije Antenna International Pete Smith.

Preživljavanje ili ravnopravno sudjelovanje

Kada se u prošlosti raspravljalo o budućnosti televizije, predviđanja za linearnu televiziju nisu imala optimističan prizvuk. U novoj eri televizije u kojoj su prisutni ne samo Pay TV kanali, nego i pretplatnički servisi poput Netflixa, Pickboxa i Hulua, FTA kanali još nisu toliko zaboravljeni kao što se mislilo da će biti. Unatoč tome što se iz godine u godinu smanjuju tehnološke barijere između starih i novih igrača u TV industriji, ostaje visjeti pitanje mogu li tehnološki noviteti na tržištu pomoći tradicionalnim linearnim TV kanalima da zadrže svoje gledatelje. Tradicionalna televizija, iako se suočava s mnogim izazovima, osnažena je novim tehnologijama, no je li potrebno da takva televizija postane dostupna i na zahtjev da bi zadržala svoje gledatelje? Do koje mjere se FTA kanali moraju prilagoditi tržištu da bi ostali relevantni? Može li sadržaj biti sudbonosni faktor koji nadilazi platforme i koji veže gledatelje uz sebe?

Jedan od istaknutijih panelista bit će Pete Smith

Jedan od najistaknutijih sudionika NEM-a 2017 bit će Pete Smith, bivši predsjednik NBC Universal Internationala koji je NBC-ju osigurao rast od 44% tijekom tri godine te je zaslužan za rast broja kanala s 12 na 70, kao i za Pay-TV vrijedan 500 milijuna dolara. U tri je godine osigurao rast s 5 na 100 milijuna dolara. Pete je sada direktor Antenna Internationala i vodi Antenninu europsku mrežu. Organizacija se fokusira na brzi medijski rast u Istočnoj Europi i ulaganje u programske i digitalne tvrtke.

Pete Smith bio je NEM-ov panelist proteklih godina, a za ovu konferenciju koju posjećuju kako stručnjaci iz regije, tako i iz cijelog svijeta, ima samo riječi hvale:

'NEM je najbolja regionalna konferencija u Istočnoj Europi. Kvaliteta panela i govornika je visoka. Zabilježite datume u svoj raspored.'

NEM kao početak uspješne poslovne priče

Mediji se mijenjaju iz dana u dan, novi igrači na tržištu traže svoj dio kolača, dok se stari nastoje prilagoditi novitetima na tržištu i zadržati relevantnost. Mijene u svijetu medija možete popratiti na ovogodišnjem New Europe Marketu koji će se dogoditi u Dubrovniku od 12. – 15.06. Ovogodišnje izdanje NEM-a je peto po redu, a govornici na panel diskusijama će kao i svake godine biti renomirani stručnjaci iz svijeta medija s desetljećima praktičnog iskustva.

Uz panele i market, sve goste NEM-a čekaju i neformalna druženja, razmjena ideja te poslovni dogovori. Ako imalo sumnjate u ovo, sjetite se da su producenti serije Novine na NEM-u 2016. Izraelskom Keshetu prodali distribucijska prava na seriju te da je NEM bio početak jedne lijepe i uspješne priče.