GOLEM POTHVAT

Alibaba u Zadru planira graditi megaskladište za cijelu Europu?

20.01.2017 u 12:47

Bionic
Reading

Alibaba, jedna od najvećih svjetskih internetskih trgovina, u Zadru želi graditi distribucijski centar za cijelu Europu, potvrđeno je u petak Jutarnjem listu

Najveći konkurent Zadru je Mađarska, a koliko je tvrtka ozbiljna, potvrđuje i činjenica da su se Kinezi već sastali s predstavnicima Ministarstva gospodarstva koji su im demonstrirali mogućnosti za ulaganje.

Osim Hrvatske, Kinezi ciljaju na Mađarsku. Viktor Orban, mađarski premijer, navodno je osobno ugostio Alibabinu delegaciju. Interes je iskazan i za Srbiju, no Hrvatska i Mađarska su dobile prednost zbog članstva u Europskoj uniji.

Zadar je idealna lokacija za golemi distribucijski centar – ima morsku luku, zračnu luku i autocestu. Tvrtka bi navodno izgradila stovarište u Zadru kao greenfield investiciju, a najveća je prednost Zadra kao destinacije to što se u krugu od sedam kilometara nalaze i morska i zračna luka, autocesta i željeznica.

Alibaba je najveća kineska online veletrgovina, čiji je prosječni dnevni promet oko milijardu dolara, a stovarište u Zadru kupcima u ovom dijelu Europe znatno bi smanjilo vrijeme čekanja od trenutka narudžbe do dostave proizvoda.

Alibaba je navodno zainteresirana i za izgradnju filmskog studija u Zadru. Tvrtka već ima nekoliko filmskih studija u Hollywoodu, a trenutno traga za idealnom lokacijom u regiji.