VAL OPTIMIZMA

Addiko banka povećala procjenu rasta BDP-a u 2017. na 3,5 posto

19.01.2017 u 12:01

Bionic
Reading

Addiko banka povećala je procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2017. godini na 3,5 posto, s prethodnih 2,8 posto, jer očekuje pozitivan utjecaj porezne reforme, još jednu rekordnu turističku sezonu te rast investicija

U najnovijim kvartalnim makroekonomskim prognozama, objavljenima u četvrtak, analitičari te banke procjenjuju da je u četvrtom lanjskom tromjesečju rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ubrzan na 3,5 posto, pa bi u cijeloj prošloj godini rast gospodarstva trebao iznositi 3 posto, dok su prije očekivali rast od 2,8 posto.

Snažan rast zarade od turizma, poboljšanja na tržištu rada i značajno smanjenje poreza pridonose širenju dobrog raspoloženja, pa je pokazatelj povjerenja dosegnuo najvišu razinu u 10 godina, navodi se u izvješću Addiko banke. Zahvaljujući snažnijem rastu potrošnje, boljim izgledima za investicije, još jednoj rekordnoj turističkoj sezoni, rastu izvozne konkurentnosti i novo pronađenom prostoru za fiskalno popuštanje, analitičari te banke povećali su procjenu rasta BDP-a u 2017. godini na 3,5 posto, s prethodnih 2,8 posto.

Nakon tri godine deflacije, u ovoj godini očekuju i jačanje inflacije – prema 2 posto na godišnjoj razini – zbog utjecaja rasta cijena energije, viših cijena sirovina i snažnije domaće potražnje.

Analitičari Addiko banke poručuju da je konsolidirani proračunski deficit u 2016. pao ispod 2 posto BDP-a, zahvaljujući rastu prihoda. Smatraju da bi se ove godine mogli steći formalni uvjeti za izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog deficita (EDP), što podržava i mogućnost poboljšanja državnog kreditnog rejtinga, ali i da najnoviji paket sadrži značajno fiskalno popuštanje uoči izbora.

'S obzirom na nominalni rast BDP-a i u slučaju da proračunski manjak u 2017. ne bude veći od 2,5 posto BDP-a, prema ESA 2010 metodologiji, očekujemo daljnje smanjenje javnog duga i premije na rizik', navode analitičari Addiko banke.

Prema njihovim procjenama, javni dug past će u 2016. na 85,6 posto BDP-a, s 86,7 posto godinu dana ranije, dok bi u ovoj godini mogao dodatno skliznuti na 83,8 posto BDP-a.