AUTOOSIGURANJE

Odzvonilo jeftinim daruvarskim tablicama

18.01.2017 u 14:53

Bionic
Reading

Prošla godina donijela je preokret na tržištu osiguranja: većina osiguravatelja napustila je 30-ak godina star sustav računanja rizika za teretna vozila te na Hrvatsku počela gledati kao jedinstvenu zonu osiguranja, što je dijelu prijevoznika prepolovilo cijene polica, pokazalo je istraživanje Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN)

Tržište autoosiguranja, na kojem 13 osiguravatelja godišnje ubere 2,2 milijarde kuna premije, je kompetitivno, smatra Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), čije istraživanje prenosi Poslovni dnevnik.

Vozači osobnih automobila profitirali su od individualizacije polica obveznog osiguranja i veće palete proizvoda.

Gledanjem na Hrvatsku kao jedinstvenu zonu rizika, umjesto dosadašnjih sedam zona, više od polovice osiguranja prestalo je diskriminirati prijevoznike prema registracijskim oznakama, zbog čega su oni "iz" Daruvara plaćali oko 12.000 kuna, a iz Zagreba ili Krapine istu policu 22.000 kuna.

AZTN je ranije upozoravao na tu nelogičnost ističući da prijevoznike obilježava nacionalni ili okvir tržišta EU, a ne regionalni, pa Agencija smatra da te promjene "mogu pozitivno utjecati na konkurentnost pojedinih prijevoznika na hrvatskom te tržištu Unije".

Kod osobnih automobila, kod kojih 2013. unutar iste zone rizika praktično nije bilo razlike u visini premije, tri godine kasnije osiguravatelji uvažavaju klase vozila, što je rezultiralo većim razlikama u cijenama i većim izborom.

Uveden je niz novih kriterija za izračun police poput, ranije zanemarene, dobi osiguranika. Cijeli članak pročitajte ovdje.