BBC MICRO:BIT

Novi Bakićev pothvat: Minijaturna računala za 40.000 učenika

18.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Inicijativa Croatian Makers poznata po darivanju robota školama prikuplja novac putem crowdfunding kampanje za svoj novi projekt. Želja im je podijeliti učenicima 3600 minijaturnih računala BBC Micro:bit, za čiju je kupovinu potrebno 60.000 dolara (oko 420.000 kuna)

Kampanja na platformi Indiegogo krenula je u utorak i dosad je već prikupljeno pola traženog iznosa.

Pokretač Croatian Makersa, poznati investitor i poduzetnik Nenad Bakić, ističe da mu je prije svega želja kampanjom testirati podršku javnosti.

'Croatian Makers je pravo civilno društvo u kojem su građani ti koji doniraju, a ne država. Postavili smo pred sebe mnogo veći cilj, a to je da već iduće godine svako dijete u šestom ili sedmom razredu osnovnih škola u Hrvatskoj dobije micro:bit u ruke. Ovdje već govorimo o 40.000 micro:bitova, a takva količina najsuvremenije tehnologije može promijeniti ne samo školstvo, nego i društvo', uvjeren je Bakić.

Micro:bit je razvio BBC uz pomoć Microsofta, ARM-a i Samsunga. Minijaturno računalo opremljeno je akcelerometrom, Bluetoothom i programibilnim LED-icama.

'Na micro:bit je moguće spojiti razne periferije, što mu omogućava najjednostavnije do izrazito složene programerske zahvate', objasnio je Bakić.

On je prije tri godine pokrenuo inicijativu Croatian Makers, čiji je i najveći financijer.

Temeljna ideja mu je motivirati mlade da se uključe u suvremena i stvarna znanja iz STEM područja (Science, Technology, Engineering and Mathematics) kako bi mogli konkurirati svojim vršnjacima iz razvijenijih zemalja.

U Croatian Makers ligu trenutno je uključeno 8000 djece iz 360 osnovnih škola i drugih ustanova, a ukupno je podijeljeno 1800 robota. Osim toga, Bakić razvija druge projekte kao što su STEM auto, kojim dovodi besplatne radionice robotike u manje razvijena mjesta, te internet stvari.