NIŽE CIJENE DOSTAVE

HAKOM najavio nova pravila za sigurniju e-trgovinu

17.01.2017 u 21:08

Bionic
Reading

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) najavila je u utorak skora nova pravila za e-trgovinu, uključujući sigurniju kupnju, niže cijene dostave paketa i smanjeno geoblokiranje, slijedom nacrta uredbi EK-a o prekograničnoj dostavi paketa te geoblokiranju i drugim oblicima diskriminacije potrošača

Ne navodeći rokove u kojima se nova pravila očekuju, u HAKOM-u kažu da je u nacrtima dviju uredbi EK predložio nova pravila za e-trgovinu s obzirom da je tržište dostave paketa prepoznato kao vrlo kompetitivno, inovativno i brzorastuće, te kako bi se pomoglo korisnicima i tvrtkama da iskoriste sve prednosti jedinstvenog EU-ova tržišta.

'Početkom svibnja 2015. Europska komisija je donijela Strategiju jedinstvenog digitalnog tržišta s ciljem poticanja rasta i razvoja tržišta EU-a. Strategija predviđa niz mjera poput prijedloga uredbe o prekograničnoj dostavi paketa, objavljenog krajem svibnja 2016., te prijedloga uredbe o geografskom blokiranju i drugim oblicima diskriminacije na unutarnjem tržištu na temelju nacionalnosti, mjesta boravišta ili mjesta poslovnog nastana klijenata (prijedlog uredbe o geoblokiranju)', navode iz HAKOM-a.

Nacrtom uredbe o prekograničnoj dostavi paketa i prijedlogom novih pravila želi se omogućiti lakša i pouzdanija kupnja i prodaja robe te online usluga potrošačima i tvrtkama na području cijele EU.

Prijedlog uredbe jamči veću transparentnost u poslovnim procesima, objavu dijela tržišnih podataka kao što su cijene za pojedine kategorije pošiljaka iz sustava e-trgovine te jasnija pravila u regulaciji tržišta paketskih usluga, dok se prijedlogom uredbe o geoblokiranju potrošačima želi omogućiti kvalitetniji pristup robi i uslugama na jedinstvenom tržištu EU-a tako da se trgovce spriječi u izravnoj i neizravnoj diskriminaciji, odnosno segmentiranjem tržišta na temelju boravišta potrošača.

'Krajnji cilj navedenih mjera je snižavanje cijena dostave paketa na području EU-a i povećanje opsega internetske trgovine. Najveća dobit za građane, uz povećanu sigurnost kupovine i niže cijene dostave paketa, očitovat će se kroz bitno smanjeno geoblokiranje pa će trgovci imati obvezu internetske prodaje svim potrošačima iz EU bez obzira u kojoj zemlji EU-a se nalaze. Uz planirani rast e-trgovine, donošenje ovih pravila rezultirat će lakšom prekograničnom dostavom, boljom zaštitom potrošača te mogućnošću da svaki potrošač iz bilo kojeg dijela EU-a proizvode može naručivati i kupovati iz drugih članica po transparentnim uvjetima i cijenama', ističu iz HAKOM-a.