BLOOMBERGOVO ISTRAŽIVANJE

Najinovativnija gospodarstva: Hrvatska na 41. mjestu od 50

17.01.2017 u 16:08

Bionic
Reading

Hrvatska je prema Bloombergovom inovacijskom indeksu za 2017. godinu zauzela 41. mjesto među 50 najinovativnijih gospodarstava svijeta, spustivši se za tri mjesta u odnosu na prošlu godinu, pokazuje u utorak objavljen indeks

Najinovativnije svjetsko gospodarstvo i ove je godine Južna Koreja, pokazuje Bloombergov inovacijski indeks, koji mjeri koliko gospodarstva koriste inovacijske faktore među kojima su ulaganje u istraživanje i razvoj i koncentracija visokotehnoloških kompanija.

Južna Koreja ostaje u svjetskom vrhu, kao i lani, zahvaljujući najboljim pokazateljima u području ulaganja u razvoj i istraživanje, proizvodnji s dodanom vrijednošću i patentnoj aktivnosti, dok je među prvih pet u svijetu po brojnosti visokotehnoloških kompanija, visokom obrazovanju i brojnosti istraživača.

U prvih pet najinovativnijih država svijeta nalaze se i Švedska (2. mjesto), Njemačka (3.), Švicarska (4.) i Finska (5.). Švedska je poboljšala poziciju u odnosu na lani za jedno mjesto, zahvaljujući poboljšanjima u proizvodnji s dodanom vrijednosti, dok je Finska napredovala za dva mjesta ponajviše zbog porasta broja visokotehnoloških kompanija u toj zemlji.

Najveća ovogodišnja gubitnica Bloombergovog inovacijskog indeksa je Rusija, koja je potonula za 14 mjesta i sada je na 26. mjestu. Pritisnuta sankcijama i učincima niskih cijena energenata zadnjih godina, prošlogodišnja solidna ruska izvedba u području proizvodnje i produktivnosti ove se godine znatno pogoršala, navodi Bloomberg.

Znatan pad na zabilježio je i Japan, s lanjskog 4. na ovogodišnje 7. mjesto, a potom Hrvatska, za tri mjesta, s lanjskog 38. na 41. mjesto.

Rangiranje je Bloomberg započeo s više od 200 gospodarstava, no države koje nisu izvijestile o podacima za najmanje šest od sedam kategorija koje se mjere bile su eliminirane, tako da je lista obuhvatila 78 država svijeta. U konačnici Bloomberg je kreirao indeks 50 najinovativnijih svjetskih gospodarstava.