DOGOVOR U DAVOSU

Multinacionalnke planiraju smanjiti oceansko zagađenje plastikom

17.01.2017 u 13:35

Bionic
Reading

Četrdeset vodećih svjetskih kompanija objavilo je na rubu godišnjeg neslužbenog okupljanja svjetskih političkih i ekonomskih čelnika u švicarskom Davosu da će nastojati smanjiti plastični otpad koji ugrožava globalni ekosustav, posebice u oceanima

Inicijativa je usmjerena na recikliranje 70 posto plastične ambalaže na globalnoj razini a podržale su je kompanije poput Unilevera, Procter and Gamblea, Coca Cole i Dow Chemialsa. Objavljena je na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF) nekoliko dana uoči inauguracije novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji nije previše zainteresiran za ekološka pitanja.

Ako se nešto hitno ne poduzme, opasno zagađeni oceani sadržavat će do 2050. godine više plastičnog otpada nego ribe, upozoravaju iz inicijative.

Multinacionalne kompanije odazvale su se pozivu britanske nautičarke i filantropkinje Ellen MacArthur i obećale da će više reciklirati plastične materijale i paralelno smanjiti njihovu ukupnu upotrebu.

Tako su iz Unilevera obećali da će se najkasnije do 2025. godine pobrinuti da se njihova plastična ambalaža u cijelosti može ‘ponovno koristiti, reciklirati ili kompostirati’.

Iz inicijative navode da se 20 posto svjetske proizvodnje polimera može ponovo profitabilno koristiti, a 50 posto se može reciklirati umjesto da uništava okoliš oko odlagališta i ubija živi svijet u oceanu.