POZITIVNA vijest za dužnike

Erste banka smanjila kamatne stope na stambene kredite

17.01.2017 u 12:30

Bionic
Reading

Erste&Steiermaerkische Banka smanjila je kamatne stope na nove stambene i stambene EKO kredite s valutnom klauzulom u euru te kunske stambene i stambene EKO kredite, a povećala je maksimalni roka otplate kredita s promjenjivim kamatnim stopama za stambene kredite u kunama s 25 na 30 godina, objavljeno je u utorak iz te banke

Iz Erste banke pojašnjavaju kako je riječ o smanjenju fiksnog dijela kamatne stope, odnosno smanjenju koje nije rezultat redovitog usklađivanja temeljem promjene vrijednosti njezinog promjenjivog dijela (EURIBOR, NRS).

To se smanjenje kamatne stope odnosi na kredite s promjenjivom i s fiksnom kamatnom stopom.

Za nove stambene kredite uz valutnu klauzulu u euru smanjenje će u prosjeku iznositi 0,2 postotnih bodova, a za nove kunske stambene kredite 0,1 postotni bod.

Kod stambenih EKO kredita uz valutnu klauzulu u euru smanjenje će prosječno iznositi 0,3 postotna boda, a za nove kunske stambene EKO kredite 0,2 postotna boda.

Imajući u vidu vrijednost 12-mjesečni EURIBOR-a, kamatne stope za nove stambene kredite od sada se kreću od 4,12 posto, a kod stambenih EKO kredita od 3,92 posto, navode iz Erste banke.

Također, nakon usklađenja promjenjivih kamatnih stopa s novim vrijednostima referentnih stopa - EURIBOR i NRS, od početka ove godine u Erste banci vrijede i nove, nešto povoljnije, kamate na postojeće kredite.

Tako su kamatne stope na kredite s valutnom klauzulom u eurima s promjenjivom kamatnom stopom, zaključene prije 9. siječnja 2013. godine niže za 0,068 postotnih boda, a na kredite u kunama niže za 0,18 postotnih bodova.  

Kamatna stopa smanjena je i kod kredita koji su zaključeni nakon 9. siječnja 2013. uz 12-mjesečni EURIBOR, no kako se usklađivanje kod takvih kredita vrši dvanaestomjesečno, ovisno o datumu ugovaranja kredita, po isteku tog razdoblja smanjivat će se i kamatna stopa, kažu iz Erste banke.