GODINA ZA PET

Što su nam mirovinci stavili ispod bora?

29.12.2016 u 08:59

Bionic
Reading

Menadžeri obveznih mirovinskih fondova u ovoj godini odlično su oplodili kapital kojim upravljaju u ime svih zaposlenih. Prinosi 12 mirovinskih fondova kreću se u rasponu od 5,57 do 12,97 posto, a našim budućim mirovinama najbolje su upravljali menadžeri Erste mirovinskog fonda

Zahvaljujući pozitivnim trendovima na tržištima kapitala, većina fondova nadmašila je vrlo dobre rezultate iz 2015. godine te, uzimajući u obzir niske kamatne stope na štednju i negativnu inflaciju, budući umirovljenici mogu biti izuzetno zadovoljni.

Pritom su najbolje prošli osiguranici koji su prebacili mirovinsku štednju u fondove kategorije A. Podsjetimo, uvođenjem potportfelja od 2014. zaposlenima je omogućen izbor ulagačkog miksa primjerenog individualnoj sklonosti riziku. Onima koji su spremni preuzeti veći rizik očekujući viši prinos ponuđena je kategorija A, tko želi potpunu sigurnost uz niži prinos, ima na raspolaganju kategoriju C, a za sve koji su 'negdje u sredini' izbor je potportfelj B.

Međutim, većina građana nije pokazala interes za ponuđene alternativne opcije te je po automatizmu ušla u srednju kategoriju (B).


Fondovi s predznakom B, u kojima je 'zapelo' više od 98 posto budućih umirovljenika, ove godine donijeli su najslabiju zaradu – u prosjeku 6,35 posto. Pritom je najuspješniji bio Erste plavi s prinosom od 7,7 posto, a najslabiji AZ fond sa zaradom od 5,48 posto.

Rijetkima koji su hrabro odabrali model A pak uloženi kapital je rastao dvoznamenkastim postotnim stopama. Vodeći fond u ovoj kategoriji – Erste plavi B - ove godine donio je svojim članovima gotovo 13 posto na uloženi kapital, a od početka poslovanja godišnji prinos dosegnuo je 10,86 posto. Međutim, i najniži ovogodišnji prinos, od 7,75 posto, koji je ostvario RBA fond, nadmašuje zarade u fondovima kategorije A.


u kategoriji C, namijenjenoj konzervativnim ulagačima, ostvareni su impresivni rezultati s obzirom na niži stupanj rizika. Zahvaljujući snažnom rastu cijena obveznica, prinos četiri C fonda u prosjeku je iznosio sedam posto, a najuspješniji, Erste fond, svojim osiguranicima zaradio je 8,3 posto na uloženi kapital.

Četiri društva za upravljanje krajem studenoga upravljala su imovinom vrijednom ukupno 82,7 milijardi kuna raspoređenom u 12 mirovinskih fondova. Od tog iznosa, 60,9 milijardi kuna čine uplate doprinosa, a 21,8 milijardi kuna je zarada koju su fondovi ostvarili ulaganjem sredstava od doprinosa. Naime, prosječni godišnji prinos u 15 godina postojanja fondova iznosio je 5,91 posto.

Glavnina imovine fondova, gotovo 60 milijardi kuna (72 posto), uložena je u državne obveznice dok je u domaće dionice uloženo ukupno 10,3 milijarde kuna (12,4 posto). U ovoj godini mirovinci su intenzivnije ulagali u domaće dionice. Između ostaloga, sudjelovali su u privatizaciji Končar elektroindustrije, a jačali su i svoje vlasničke pozicije kada su u pitanju najlikvidnije dionice na Zagrebačkoj burzi.