PRATE I DRUGI

Zagrebačka banka spušta kamate na kredite

08.12.2016 u 12:17

Bionic
Reading

Zagrebačka banka u četvrtak je izvijestila da od 1. siječnja 2017. snižava kamate na kredite te će kamatne stope smanjiti između 0,18 i 0,34 postotna poena, ovisno o valuti i vrsti kredita, a bit će vidljive na ratama koje dospijevaju u veljači

Slijedom kretanja Nacionalne referentne stope (NRS) od 1. siječnja 2017., u Zagrebačkoj banci snižavaju se promjenjive kamatne stope na postojeće kredite građanima, navodi se u priopćenju.

Na postojeće stambene i druge kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečna NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se za 0,22 postotna poena, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti za 0,34 postotna poena.

Kod ostalih postojećih kredita, kod kojih Zagrebačka banka koristi šestomjesečnu NRS2, doći će do smanjenja kamatne stope kredita u kunama za 0,18 postotnih poena, a za kredite vezane uz euro smanjenje će iznositi 0,34 postotna poena.

Iz Banke podsjećaju kako je od prve objave NRS-a 7. prosinca 2012. godine, NRS smanjen već osmi put zaredom. Kamatne stope umanjene su između 1,23 i 1,28 postotna poena za kune te između 1,78 i 1,86 postotnih poena za eure, ovisno o vrsti kredita. Za iste vrijednosti smanjene su i kamatne stope na postojeće kredite građanima u Zagrebačkoj banci.

NRS je prosječni trošak financiranja bankarskog sektora, a izračunava ga Hrvatska udruga banaka na osnovi objavljenih podataka Hrvatske narodne banke.

NRS1 predstavlja troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih osoba, a NRS2 troškove financiranja iz sredstava prikupljenih depozita fizičkih i pravnih osoba nefinancijskog sektora.

Sljedeće usklađenje promjenjivih kamatnih stopa na kredite građanima bit će 1. srpnja 2017., najavili su iz Zagrebačke banke.

OTP i HPB snižavaju kamatne stope

OTP banka najavila je u utorak da će u siječnju 2017. sniziti kamatne stope na postojeće i nove kredite u eurima i kunama i to za 0,34 i 0,22 postotna boda, slijedom pada nacionalnih referentnih stopa.

OTP banka će u siječnju sniziti kamatne stope na sve postojeće i nove kredite građana s promjenjivom kamatnom stopom, pa će tako kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu u eurima biti niže za 0,34, a za kredite u kunama za 0,22 postotnih poena, priopćili su iz te banke.

Podsjećaju i da su unazad 3,5 godine 7 puta smanjivali kamatne stope građanima. Do snižavanja kamatnih stopa dolazi slijedom kretanja nacionalne referentne stope NRS1, uz koje je OTP banka vezala svoje kredite.

Niže kamatne stope uslijed pada nacionalnih referentnih stopa već je najavila i Hrvatska poštanska banka (HPB), koja će također od 1. siječnja 2017. godine na kredite uz valutnu klauzulu kamatne stope sniziti za 0,34, a na kredite u kunama za 0,22 postotna boda u odnosu na uvjete koji vrijede do kraja ove godine.